Кои пенсионери ще получат петпроцентното увеличение


Кои пенсионери ще получат петпроцентното увеличение
01 Юли 2021, Четвъртък


Не е предвидено минималният размер на трудовите пенсии да се увеличи повторно през тази година

Автор: Десант

От 1 юли пенсиите, отпуснати до 31 декември 2020 г., ще бъдат осъвременени с 5 процента. Не всички пенсионери обаче ще получат петпроцентното увеличение.

Осъвременяването се извършва с 5 на сто върху действителния или запазения размер на пенсиите към 30 юни 2021 г., без изплащаните към тях добавки. Когато осъвремененият размер е под минималния размер на пенсията за съответния вид, той се приравнява на минималния размер, а когато е над максималния - се ограничава до него.

От общо 2 милиона и 79 хиляди пенсионери, с 5 процентно увеличение на действителния размер на получаваната пенсия ще бъдат 1 млн. 93 хиляди възрастни хора, показва справка на НОИ, предоставена на БТА.

Пълното увеличение от 5 процента ще получат хората, които са с пенсии между минималната и 1372 лева, като 1372 лева е най-високата пенсия, която ще може да получи пълно увеличение от 5 процента.
Увеличение от 5 процента ще получат и пенсиите, несвързани с трудова дейност, чийто размер се определя в процент от социалната пенсия за старост, която също се увеличава с 5 процента с решение на МС.

Общо 897 хиляди пенсионери няма да получат увеличение, защото след осъвременяването реалната им пенсия остава под минималния размер и се приравнява на нея, а 18 000, защото са с пенсии, ограничени до тавана.

Общо 71 000 са тези, които ще имат повишение по-малко от 5 процента на действителния размер на получаваната пенсия. Това са хората с пенсии между 1372 лв. и 1440 лв. , както и тези с пенсии за трудова дейност на минимален размер, които след осъвременяваването с 5 процента ще надхвърлят минималния размер.

През 2021 г. по изключение повишаването на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, от който са производни минималните размери на другите видове пенсии за трудова дейност, се извърши шест месеца по рано - от 1 януари вместо обичайното от 1 юли.

Тъй като не е предвидено минималният размер на трудовите пенсии да се увеличи повторно през тази година, пенсиите, които след осъвременяването през юли не надхвърлят минималния праг за съответния вид, ще продължат да се изплащат в същия размер.

Аналогично е положението и за пенсиите, приравнени на максималния размер.

От 1 юли е увеличен с 5 на сто и размерът на социалната пенсия за старост, както и размерите на другите пенсии, несвързани с трудова дейност, които се определят като процент от размера на този вид пенсия.

Социалната пенсия за старост се увеличава от 141,63 лв. на 148,71 лв. от 1 юли. Увеличението ще повиши пенсиите на близо 60 000 души и добавките към пенсиите на почти 69 000 пенсионери.

Пенсионерите ще могат да се информират за новите размери на пенсиите си след 1 юли чрез електронната услуга "Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК" на интернет страницата на Националния осигурителен институт (НОИ). При поискване разпорежданията ще се връчват и по избран от лицата начин - в съответното териториално поделение на НОИ, по пощата с препоръчано писмо или чрез Системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция "Електронно управление".1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ПротивРевизионисто
02.07.2021 03:43:12
0
0
Тема на денот со лидерот на опозицијата Христијан Мицкоски

https://sitel.com.mk/tema-na-denot-so-liderot-na-opozicijata-hristijan-mickoski-0

1. Нито една дума за не-спазването на договора с България от РСМ, въпреки че този политик-опозиционер Хриситян Мицковски е политически враг, съперник (поне теоретично) на политиците от властта на онази страна. Той само говори за неизпълнението на вътрешните реформи и критериите от Копенхаген от страна на правителството на РСМ.
2. Той казва че има много добри отношения със словенския премиер Жанша, че сте се постави на разположение на правителството (!!!) за лоби при Жанша за да го убеди че България не е права.
Не знам как ще го убеди във връзка с неизпълнението на реформите и Копенхагските критерии понеже за 6 месеца РСМ няма как да бъде готова с тях.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки