Среброто на траките, Люляковски песни, радио „Тулан“ и морски обитатели посрещат в Бургас Нощта на музеите


Среброто на траките, Люляковски песни,  радио „Тулан“ и морски обитатели посрещат в Бургас Нощта на музеите
30 Юни 2021, Сряда


Вижте какво още ще могат да видят посетителите в четирите експозиции

Автор: Десант

На 3 юли (събота) Регионалният исторически музей в Бургас отново ще се включи в европейската инициатива „Нощ на музеите“. Експозициите ще предложат на своите посетители разнообразна програма от изложби и събития, които могат да бъдат разгледани от 18:00 ч. до 00:00 ч. с вход свободен.

Откриването ще е в двора на Етнографския музей, където ще бъдат представени Люляковски песни и танци от НЧ „Просвета – 1929“, с. Люляково.

Селото е с богата история и култура, запазило духа на миналото и успешно предаващо я на идните поколения. Съставът за автентичен фолклор към читалището е печелил не малко награди от фестивали и събори, представяйки характерни за селото обичаи – „Меденик“, „Провиране през риза за здраве“, Заговезни и много други.

Посетителите могат да разгледат и постоянната експозиция, представена по нов и атрактивен начин и да си направят снимка зад параван в една от роклите на Дора Попова, прочута актриса и танцьорка от 30-те и 40-те години на XX век. 

Избралите да посетят Историческия музей ще могат да се запознаят с историята на града и региона от праисторическо време до времето на социализма. В иконната зала ще може да бъде видяна богатата колекция от образци на християнското изкуство.

В зала „Дарени и спасени съкровища“ – част от постоянните експозиции на музея, са изложени ценни образци на приложното изкуство, показващи силата на модните тенденции през XIX век – свещници, фигурки, съдове, мебели, скулптури.

В залата за гостуващи изложби са представени строителните занаяти в Стара планина.

Акцент ще бъде тематична беседа свързана с първата в България фабрика за радиоапарати „Тулан“. Основана в Бургас през 1927 г. от инж. Светозар Пренеров, фабриката скоро се утвърждава на българския и световния пазар. В РИМ-Бургас са съхранени два радиоапарата от марката „Тулан“, като единият - най-популярният модел, както и рекламни брошури на фабриката могат да се видят изложени във витрините на Историческата Експозиция.

В единствения по Югоизточното Черноморие Природонаучен музей ще може да се разгледат гео-историческото развитие и съвременното природно разнообразие на Югоизточна България.

В новата постоянна експозиция, са представени обитателите на Световния океан, разкриващи голямото биоразнообразие в моретата и океаните, което обаче е и силно застрашено от човешката дейност. 

Постоянната експозиция на Археологическия музей представя в хронология най-ранната история на земите около Бургаския залив от 6 хил. пр. Хр. до Средновековието. Любопитни за посетителите са находките от обектите, които бургаските археолози проучват през последните години. Най-нови са тези от ритуалния комплекс от VI-IV в. пр. Хр. от кв. „Изгрев“ и от нос Чироза край Крайморие.

„Среброто на траките“ е изложбата на Националния археологически институт с музей при БАН, експонирана в зала „Трезор“.  До края на октомври посетителите ще могат да видят тези оригинали – съдове за ритуално пиене на вино, накити, апликации за конска амуниция – подбрани от различни съкровища, открити у нас от края на XIX до началото на XX век.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки