Падат глави и на шефове в БДЖ. Причината - "редица нарушения"


Падат глави и на шефове в БДЖ. Причината - "редица нарушения"
Изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ Никола Василев (дясно) и председателят на Съвета на директорите на Григори Григоров. Снимка: БТА
29 Юни 2021, Вторник


Едно от най-фрапиращите нарушения е сключването на договор за ремонт на 15 вагона с частния жп завод в Дряново

Автор: Десант

Служебният министър на транспорта Георги Тодоров е подписал заповеди за освобождаване от постовете на Григори Григоров - председател на Борда на директорите на БДЖ и изпълнителния директор на компанията Никола Василев, пише Dir.bg

Причината за поредните уволнения от служебното правителство са редица нарушения. Едно от най-фрапиращите е сключването на договор за ремонт на 15 вагона с частния жп завод в Дряново, без БДЖ да обяви процедура по Закона за обществените поръчки.

Договорът е на стойност над 30 милиона лева с ДДС, което означава, че стойността за ремонт на един вагон с ДДС излиза над 2 милиона лева. Вагоните са произведени в средата на 80-те в същия завод в Дряново, когато той е бил държавна собственост. Към момента обаче предприятието няма авторски права върху вагоните, което означава, че реновирането им може да бъде извършено и от друг вагоноремонтен завод. Освен това за парите, които се плащат за ремонта на един вагон може да бъде купен чисто нов с по-добри параметри.

Друг договор, подписан от ръководството на БДЖ дни преди служебното правителство да бъде назначено от президента Румен Радев, е за охрана на обекти на националния жп превозвач в цялата страна с частна пловдивска фирма, въпреки че държавната компания има собствено звено за охрана. Договорът също е на стойност близо 30 милиона лева за срок от 5 години.

Инж. Никола Василев бе назначен за изпълнителен директор на БДЖ в средата на декември 2018 г. На същата дата със заповед на тогавашния министър на транспорта Росен Желязков, Григори Григоров бе определен за председател на Съвета на директорите.
В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки