Създадоха дигитален шрифт, базиран на почерка на Васил Левски


Създадоха дигитален шрифт, базиран на почерка на Васил Левски
Писмо на Васил Левски до Анастас Попхинов, 25 август 1872 г.
28 Юни 2021, Понеделник


За разработването му са използвани общодостъпни документи от Националния архивен фонд на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

Автор: Десант

Национална картова и платежна схема (НКПС) инициира проект за дигитализацията на почерка на Васил Левски с идеята да се възродят и съхранят спомените за българските историческите корени, пречупени през модерното технологично мислене.

Това е част от поредицата инициативи, с които НКПС ще се стреми да положи основите на създаването на култура на българската писменост в съвременния дигитален свят, заявяват от организацията.

За изработката на новия български шрифт, разработен на основата на почерка на Апостола на свободата, са използвани общодостъпни документи от Националния архивен фонд на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Стефан Пеев, филолог, издател и създател на шрифтове, споделя за предизвикателствата и новите възможности, които проектът открива пред обществото: „Както актьорът се вдъхновява от образа на героя, който представя пред публиката, така и типографът, решил да възпроизведе почерка на историческа личност, буквално усеща диханието на човека, по чиито стъпки върви. Това е сложна творческа симбиоза, а не механично пренасяне на графични форми от фотоизображение към цифров графичен формат.

Специално за Левски следва да подчертаем, че има един от най-чистите и виртуозни почерци от известните ни революционери. Почерк, който изразява отдаденост, методичност и постоянство. Самият процес на дигитализирането на почерка беше огромно предизвикателство, тъй като у нас подобен опит все още липсва и човек неизбежно се изправя пред неизследваното и неизвестното“.

Шрифтът, създаден на основата на почерка на Левски, съдържа начертания на всички главни и малки кирилски букви, арабски цифри, препинателни знаци, както и начертания на ограничено количество лигатурни свързвания и вариации на букви. Проектът остава отворен за развитие и усъвършенстване.

В рецензията си за авторския проект „Почеркът на Васил Левски като дигитален шрифт” Кирил Златков изтъква: „Почеркът на Левски можем да опишем общо като красив, чист и хармоничен. Формите на буквите и подреждането им на редовете са типични за стиловете почерци през втората половина на XIX век.

Но почеркът на Левски има силен и овладян характер с много интересна и богата вътрешна динамика, излизаща извън стандартния канцеларски краснопис. Сравнително ниската височина на редовните букви създава ясен силует на думите и редовете, а ритмичните и динамични горни дължини, излизащи в щедрите междуредия придават изтънчен и емоционален калиграфски вид на почерка.

Това е много добре отразено в шрифта на Стефан Пеев. И в оригиналния почерк на Левски, и в дигиталния шрифт правят впечатление изключително красивите калиграфски форми на повечето главни букви, особено А, Б, В, Г, К, П и Р.“



Заявка за получаване на шрифта може да се изпрати ТУК.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки