Спецпрокуратурата внесе обвинителен акт срещу Николай Малинов за шпионаж


Спецпрокуратурата внесе обвинителен акт срещу Николай Малинов за шпионаж
23 Юни 2021, Сряда


Според разследващи срещу солидно заплащане лидерът на "Възраждане на Отечеството" приел да изпълнява различни задачи, възложени му от бившия генерал от КГБ Леонид Решетников и руския олигарх Константин Малофеев

Автор: Десант

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Николай Малинов - лидер на политическа партия "Възраждане на Отечеството", за това, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна, съобщиха от държавното обвинение.

Малинов беше задържан в началото на септември 2019 година. Според разследващи срещу солидно заплащане той приел да изпълнява различни задачи, възложени му от бившия генерал от КГБ Леонид Решетников и руския олигарх Константин Малофеев.

Разследващите открили и докладна записка на руски език за необходимата геополитическа преориентация на България и стратегия как да бъде постигната. Прокуратурата твърди, че българинът е получавал милиони евро от компания на близкия до Кремъл Малофеев.

След като бяха повдигнати обвинения на Николай Малинов, избухна и друг скандал, в който името му беше замесено - САЩ посочиха като корумпиран съдията Андон Миталов, който го пусна в Русия, за да получи орден от Владимир Путин.

В хода на разследването бяха проведени множество процесуално-следствени действия - разпит на свидетели, претърсване, изземване и личен обиск,  изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на веществените доказателства, събрани са относими към предмета на доказване справки и документи, допълват от държавното обвинение.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки