Стотици слънчови невести ще изпълнят Асеновград на Еньовден


Стотици слънчови невести ще изпълнят Асеновград на Еньовден
Снимка: Община Асеновград
22 Юни 2021, Вторник


Вижте как там се отбелязва един от най-старите местни обичаи „Калиница“

Автор: Десант

Асеновград ще отбележи Еньовден с провеждане на традиционния обичай „Калиница“.

Стотици малки момичета ще облекат бели рокли и ще изпълнят града с настроение светлина. Всяка година в празничния ритуал, който е уникален за Асеновград, се включват над 300 „Слънчови невести“.

Еньовден на 24 юни ще започне от 9 ч. с празнична литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“, последвана от Литийно шествие на малките калиници до параклиса „Света Богородица – Въведение“ (Калничиката) и до Градския парк Там асеновградчани и гостите на града ще може да се забавляват от 10,30 ч. с празничната програма с участието на детски вокални групи. Ще бъдат връчени също така грамоти и подаръци на калниците.

От 18 ч. в Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ ще се състои спектакълът „Картини оживяват с магична песен и танц на Еньовден“ с участието на ДФ „Косара“ и артистичния тандем Аглея и Венета от „Little Ladies”.

Още за „Калиница”

„Калиница” е един от най-интересните стари религиозни ритуали, уникален за Асеновград. Името на празника идва от гръцки език и означава „млада, красива булка”.

От друга страна, „Еньо” в историческите източници е символ на слънцето и началото на лятото. Обичаят се свързва с бога на слънцето, затова може да се нарече и Слънчова женитба.

Според местна легенда, образът на каленицата бил свързван с този на малката Богородица от иконата в параклиса „Свето Въведение Богородично” в Асеновград. Светото място се намира под старата църква от XII век „Свети Йоан Предтеча”. В този параклис е иконата на малката Богородица. Там тя е представена по същия начин като калиниците – заобиколена от своите родители и приятелки, които носят запалени свещи в ръце. Според вярванията, Богородица е била въведена в църквата на тригодишна възраст.

Вечерта преди празника съседски девойчета посещават дома на избраницата и носят своите талисмани – пръстени, копчета, фиби и ги слагат в меден съд с „мълчана вода“, която се налива при ритуална тишина. Съдът се покрива с бяла кърпа и се оставя да „спи“ в двора под овощно дърво или розов храст. От този съд, след църковните ритуали, най-голямата „калиничка“ вади предметите и ги подава на „калиницата“ от миналата година, която предсказва бъдещето на момичетата.

Рано сутринта на Еньовден малките момиченца се обличат като булки и придружени от своите приятелки обикалят махалите и пеят песен за Калиница: “ Вижте нашта Калиница / колко е красива ./ Тя ще стане по-красива / нека да ни е жива.“. От двете страни на малката мома застават най-добрите й дружки, които носят специални кръгли ветрила и изпълняват ролята на шаферки.

Зад „булката” върви друга нейна приятелка, която носи изящно чадърче. Ако по пътя „булката“ се срещне с друга избраница, детето с чадърчето веднага трябва да прикрие лицето на „невестата”.

Според вярванията, момиченцата, избрани за главни герои в обреда, не бива да се поглеждат, защото ще ги споходи лош късмет. А целта на техните обиколки по къщите е да разнесат благословия на здраве и берекет на всички.

В параклиса „Св. Въведение Богородично “ се събират всички калиници и след това свещеникът ги връща в църковния двор на църквата „Св. Никола” и там пеят песни и казват стихотворения и се извършва ритуала на „наричането“.

По оставените в мълчана вода нишани - герданчета, пръстенчета, обички, се гадае бъдещето на всяко момиченце. Така то разбира какво ще стане като порасне - банкерка, актриса, шивачка, готвачка, щофьорка...


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки