Служебното правителство иска да заколи златната си кокошка – туризма


Служебното правителство иска да заколи златната си кокошка – туризма
21 Юни 2021, Понеделник


От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация критикуват намерението цената на входните краткосрочни визи за граждани на трети страни извън ЕС, които искат да посетят България, да се вдигне

Автор: Десант

Поскъпването на туристическите визи ще е пагубно за туризма ни, който и без друго е на ръба на оцеляването заради най-тежката икономическа криза и очертаващия се втори нулев сезон. За това предупреди председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев.

Бизнесът смята, че идеята на служебния външен министър Светлан Стоев за пореден път показва, че държавата не поставя туризма като приоритет.

Намеренията са цената на входните краткосрочни визи за граждани на трети страни извън ЕС, които искат да посетят България от октомври, да бъде увеличена от 60 на 80 евро. Поскъпването няма да касае страните, с които имаме двустранни споразумения, като Русия, Беларус, Армения и Азербайджан - техните граждани ще продължават да плащат по 35 евро входни визи за България. Според разчетите на МВнР това ще осигури 220 000 лева повече в бюджета.

От бранша посочват, че само преките постъпленията от чуждестранни граждани, почивали у нас през 2019 г. са 3,7 млрд. лв., а с приходите от свързаните индустрии и от българските почиващи тази сума нараства многократно. По тази причина те недоумяват от предложението на служебния външен министър.

За пореден път държавата иска да заколи златната кокошка туризма, която всяка година снася милиарди, със смешен довод за увеличение от 220 000 лева в хазната, категорични са от БХРА. Те допълват и че тези сметки могат да излязат криви, защото при предлаганото вдигане на цената на визите може да се очаква отлив на туристи и дори намаляване на приходите вместо заложеното увеличение.

От Асоциацията подчертават, че визовите такси са нищожен приход в бюджета на фона на пропуснатите ползи за икономиката, които водят след себе си. Според тях, ако бъдат сведени до минимум сумите, които държавата събира за издаване на входни документи, и се облекчат бюрократичните процедури по издаването на визите, туристите, пристигащи у нас, и приходите за хазната ще се увеличат в пъти.

От бранша поясняват, че подобно увеличение ще засегне основно пристиганията от държави извън ЕС, като страните от арабския свят и съседна Турция.

Вместо държавата да изпълни препоръките на бизнеса за облекчаване на визовия режим, те са напът да доубият туристическия бранш и особено най-пострадалия му сектор - хотелиерите, категоричен е Щерев.

От БХРА напомнят, че през май служебният министър на туризма Стела Балтова е обещала, че до края на мандата на служебния кабинет ще заработи онлайн визов център за входни визи за България. Те посочват, че още в първите дни на мандата на служебния кабинет са представили подробно разписана процедура за онлайн кандидатстване, одобрение на документите и получаване на туристическа виза директно на границата при влизане в България.

Онлайн обработката на визи според БХРА ще спести време за обработката на документите. Това, съчетано с премахване на бюрокрацията и намаляване на цените за визите до максимално ниски нива, позволени от ЕС, ще доведе до увеличение на туристите и оттам до повече приходи за държавата - от увеличаване на броя на туристите.

От бранша са категорични, че онлайн обработката на визови документи ще направи страната ни по-конкурентна дестинация, тъй като ще спести разходи на кандидат туристите за пътувания.

Те считат, че вдигането на визовите такси противоречи на всякаква логика.От БХРА настояват не само да се свалят цените на визите до допустимите от ЕС нива, но и да се стимулират туристи и туроператори да пристигат у нас извън основните сезон. От организацията предлагат дори да отпаднат визите за Русия, Молдова, Турция и някои арабски държави с цел туризъм през летния и зимния сезон.

Ако ЕС не ни разрешава промяна във визовата политика на ЕС, касаеща пътуване с цел туризъм, правителството да настоява за годишни компенсации заради пропуснатите ползи, искат още от бранша.

Единствената добра новина в предложението на служебния външен министър относно визовите такси било визите за дeцa oт 6 дo 12 години да станат безплатни, докато в момента таксата за издаване на виза за тях е 35 евро.

Сред предложенията на бранша е и да се възстанови работата на Генералното консулство на България в Новосибирск и да се постигне съгласие относно уеднаквяване движението на хора в рамките на ЕС.

От БХРА настояват и да се отворят туристически представителства в традиционните за нас пазари - Англия, Германия, Централна Европа, скандинавските страни.

Те са категорични, че визовата политика на България е сред най-големите пречки пред развитието на туризма. От организацията ще сезират служебния премиер Стефан Янев и президентът Румен Радев за опасенията си от „недалновидната политика“ и „неглижиране на един от основните сектори на българската икономика“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки