Харта обединява лекари за по-добър контрол на високото кръвно


Харта обединява лекари за по-добър контрол на високото кръвно
Снимката е илюстративна
18 Юни 2021, Петък


Споразумението предлага разумни предписания за навременна и по-ранна диагностика и лечение на артериаллната хипертония

Автор: Десант

Харта за контрол на артериалното налягане ще обедини лекарската общност в България. Здравната кауза цели да мотивира лекари, медицински специалисти, пациенти и професионални организации да извършват целенасочени действия за контрол на високото кръвно налягане на българското население из цялата страна.

Това е официално споразумение, което освен да обединява, предлага разумни предписания за навременна и по-ранна диагностика и лечение. От друга страна, създава професионална и лична ангажираност за промяна на лошата статистика за смъртност сред диагностицираните пациенти, апелира за отговорност чрез разпространяване на информация и припомняне на основните принципи на здравословния начин на живот от лекарите по време на визита. 

Хипертонията е причина за смъртта на 1 от всеки 8 души (12,8 %) по света. 30% от възрастното население не  знаят, че страдат от високо кръвно налягане. 20 500 смъртни случаи на ден се регистрират в световен мащаб.



Има два типа хипертония: първична (или есенциална хипертония) и вторична хипертония.
Първичната хипертония означава високо кръвно налягане, за което няма очевидна причина. Вторичната хипертония е високо кръвно налягане в резултат на определени причини (например, нарушено производство на хормони от надбъбречните жлези). От този вид хипертония страдат малък брой пациенти.

При откриване на причината и провеждане на правилно лечение, кръвното налягане трябва да се нормализира.

Хипертонията (кръвно налягане равно или по-високо от 140/90 mm Hg) е тиха болест, тъй като рядко са налице изразени симптоми и затова тя често отстава недиагностицирана. Препоръчва се кръвното налягане да се проверява всяка година.

Ако стойностите са кръвно налягане са равни или по-високо от 140/90 mm Hg, лекарият може да провери с няколко допълнителни прегледа, за да потвърди диагнозата хипертония. Може да използва и устройство за амбулаторно мониториране на алтериалното налягане, за измерване на налягането в рамките на 24 часа.

Как се отразява хипертонията на тялото

Когато човек страда от хипертония, сърцето му трябва да работи по-усилено, за да осигури циркулирането на кръвта в тялото. С времето, това високо кръвно налягане може да отслаби стените на кръвоносните съдове, което води до промени в кръвотока.

Всички тези състояние могат да са причина за повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания (инсулт, ИБС, сърдечна недостатъчност).

Могат да бъдат увредени и други части на тялото, в това число бъбреци, крайници и очите.

Какви промени в ежедневните навици трябва да се предприемат

Извършване на редовна физическа дейност. Тя е важна за сърцето и кръвообращението. Обикновено се препоръчва 30 минути физическа активна дейност дневно в продължение на най-малко 5 дни в седмицата.

Поддържане на здравословно тегло. Ако човек е с наднормено тегло, е изложен на по-висок риск от сърдечно-съдово заболяване, диабет и високо кръвно налягане. Затова постигането на оптимално тегло е цел за всеки пациент с хипертония. Намаляването на теглото допълва действието на антихипертензивното  лечение.

Подобряването на начина храненето е важно за здравето както при хипертониците, така и при всички хора. Балансиранията прием на хранителни вещества е също основна част от контрола на повишеното кръвно налягане. Лесно може да се придържат хората към балансирания начин на хранене като се спазват 4 основни препоръки:

1. Ядене на най-малко 5 порции плодове и зеленчуци дневно (300-400 г)
2. Ограничаване на прием на мазнини и масла (най-вече животински мазнини и палмово масло)
3. Намаляване на консумацията на сол
4. Прием на повече риба, 2-3 пъти седмично (сьомга, сардини или скумрия).

Важно е да се намали и консумацията на алкохол. Препоръчително е да се спре пушенето.



Също така е добре да се справяме ефективно със стреса. Защото именно той понякога е причина за повишаване на кръвното налягане и сърдечна честота.

Доброто качество на съня е много важно, за да се постига ежедневна релаксация на целия организъм, понижаване на сърдечната честота и кръвното налягане.



Във връзка със споразумението за Харта за контрол на артериалното налягане бе отправен призив към лекарската общност да се стопира инерцията в лечението на високото кръвно. Също така се коментира и по-често да се контролира терапията, за да се избегне неефективност при някои пациенти, при които се налага по-навременна промяна на терапията в рамките на 2 години. 

Според експертите най-ефективна е комбинираната терапия от ниско дозирани медикаменти за по-добри резултати, но в същото време правилното лечение зависи от други фактори като повишен неврогенен отговор, стрес, солевата чувствителност, съдовата структура и склонността към ремоделиране на съдовете и промяна на артериалната скованост, инсулиновата резистентност, както и диетичния режим.

Придържането към терапията и спазването на подходящи хранителни режими и балансиран начин на живот имат не само здравословна, но и икономическа полза за пациентите., отбелязват инициаторите на Хартата - експертен съвет от доказани лекари в областта на хипертонията, членове на Българската лига по хипертония (БЛХ). 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки