Йордан Апостолов: Българските полета трябва да се засяват все повече с български семена


Йордан Апостолов: Българските полета трябва да се засяват все повече с български семена
Снимката е илюстративна
18 Юни 2021, Петък


Водачът на листата на патриотите за Хасково е категоричен, че в страната ни трябва да има повече добре развити малки и средни стопанства и да се ограничи сечта в горите

Автор: Десант

Йордан Апостолов е завършил „Банково дело“ в Икономическия университет във Варна и „Растителна защита“ в Шуменския университет. Собственик и управител на дружества в  областта на строителството, земеделието и животновъдството.

Като народен представител в 44-ото Народно събрание и зам.-председател на земеделската комисия, участва в изготвянето на редица законопроекти. Сред най-важните са законодателните промени за борбата срещу бракониерствдото и срещу порочната практика за сключване на договори за наем на земеделска земя от несобственици.

Известен е с мащабната си благотворителна дейност.

Водач е на листата на „Българските патриоти“ в Хасково за изборите на 11 юли, които ще се явят с номер 16 в бюлетината.



-  Вие бяхте депутат в 44-то Народно събрание. Какво остана несвършено от вашите законодателни инициативи в този парламент?

- Преди всичко промените в Закона за горите. Ние искаме да се поставят ограничения за сечта.  Не да я забраним, както в момента служебното правителство удря по масата и обявява: „Забраняваме сечта!“, а да се направи така, че от България да се изнася обработена дървесина. Защото ние в момента какво правим – сечем и изнасяме дърветата за преработка в чужбина. Така се ползват ценни природни ресурси на нашата страна, а в същото време принадената стойност отива при други.

Например, в момента има запитване от държавната военна катарска компания за 25 хиляди кубични метра на тримесечие заготовки за производството на палети. От Катар са готови да сключат договор с България, но ние не задължаваме нашите дървосекачи да правят преработка.

Те режат и изнасят в Румъния най-некачествената дървесина – палетите се правят от най-некачествената дървесина като черния бор. И с нашата дървесина румънците взимат три пъти по-висока цена на заготовката, отколкото тя струва като материал. Т.е. ние изнасяме суровината, а продуктът го изнася румънската държава.

Така че не бива да казваме – няма да има сеч, а да кажем – да, ще има сеч, която обаче първо, ще е контролирана, второ, ще бъде приоритетно насочена – т.е. да се дават масиви на тези фирми, които се ангажират с преработката на дървесината.

Имаме и една друга идея, която в следващото НС ще се мъчим с всички усилия да я развием – това е нашите полета да се засяват все повече с български семена. Генетиката на семената е почти изцяло западна – говоря за царевица, слънчоглед и пшеница.

В същото време нашите институти, които могат да произвеждат качествени семена, стоят без работа; а специалистите, които се занимават с генетика на семепроизводството, след като не получават достатъчно пари, заминават в чужбина и работят за чуждите фирми, които ни продават техни семена. А навремето България се е славила с това, че е имала едно от най-качествените семепроизводства, най-добрите хибриди и сортове от различни видове култури.

На този етап имаме едни скромни 10-15 процента родни семена по нашите полета. И ние ще настояваме земеделските производители да получават допълнителен стимул, ако използват български семена. По този начин ще се завърти колелото – земеделците ще ползват български семена и сортове, институтите ще ги произвеждат, ще си запазим науката и в същото време ще я доразвиваме.

- Как можем да се противопоставим на натиска от Брюксел, откъдето непрекъснато настояват да се ползват западни сортове и семена?

- Българското семепроизводство отговаря на всички законови европейски изисквания, така че не може да ни ограничат да ползваме наша генетика по българските полета.

- Вие се занимавате със селско стопанство от години. Какви други проблеми има българското земеделие, които се надявате да решите в следващото народно събрание?

- Една болна тема е субсидиите. За големите производители те трябва да се ограничат. Известно е, че в 8-10 процента от фирмите отива 80% от ресурса на субсидиите в земеделието, а малките стопани нямат достъп до такова подпомагане.

Големите стопанства гълтат като ламя парите и се получава така, че стимулираме едрите земеделци, които се окрупняват още повече и взимат още по-големи субсидии. Тук категорично трябва да се сложи праг – моето мнение е това да е 10 хиляди декара на стопанство,.

- Да не ви атакуват, че налагате дискриминация...

- Когато бръкнеш в канчето на кучето да му вземеш храната, е нормално то да посегне да те ухапе. Но държавата трябва да прояви воля и да направи това, което има в другите държави – дребни и добре развити малки и средни стопанства. Не като при нас – имаме 10 стопанства, които притежават над 20 милиона декара земя.

- Явявате се на изборите като водач на листата на патриотите в Хасково. Има ли регионални проблеми, които ще се борите да разрешите от парламентарната трибуна?

- Всеки депутат, независимо от къде е избран, е народен представител на цяла България. Така че аз ще работя както за Хасково и Хасковска област, така и за разрешаването на всеки един проблем, който се появи и си заслужава битката.

Ще дам за пример това, което свършихме през 2018 г. с фалшивите  договори за аренда, за които много се хвали Мая Манолова, че ги е решила. Тя не ги реши, а се приши към решаването на проблема. Защото той беше изчистен с мои текстове в Комисията по земеделие, около които единодушно се обединиха всички членове на тази комисия. И така, независимо че сигналът беше подаден от Северозападна България, се решиха проблемите не на земеделците от определен район, а от цялата страна.

Това е правилният начин на работа – възниква някакъв проблем в някаква точка, но той засяга цялата общност, независимо дали е земеделска или от някакъв друг бранш. И  се решава така, че да има полза за всички.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Платена публикация



В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
grainis@abv.bg
12.07.2021 22:57:05
0
0
Една 50-метра висока Вертикална Многоетажна Аеропонна Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg , сглобена върху площ от 1 дка (32 х 32 м), може да даде 2,000 ( ДВЕ ХИЛЯДИ) ПЪТИ по-голяма Реколта (300 кг срещу 600 000 кг) на година, от бързорастящият БГ-Сорт Фъстъци "Лотос" (60% Масленост), отглеждани Оранжерийно, Хипер-Интензивно (6+ реколти годишно), в изкуствен тропически климат и 24-часово Cyan-LED+UV Осветление, върху многоетажни (250-етажни) Ротационно-Елеваторни Рафтове.

От Фъстъците се получава Инженерингово Фъстъчено Олио (ИФО), което е отлично, 100% Карбон-Неутрално БиоГориво, с калоричност като на Дизела (40MJ/kg), но с чист пламък без сажди, сяра и мирис, на пренебрежимо ниска Себестойност - под 0,20лв./кг.

От Олиото се получава и висок клас БиоДизел. - https://biodizel.alle.bg

ИФО може да се емулгира с до 50% Вода във вид на Аерозол - отлично газообразно гориво за свръхмощни и компактни Газови Турбини и Ел.Генератори за Автомобили и всякакви други превозни средства и стационарни генератори и промишлени енергийни системи - най-добрият вариант на карбон-неутрално мобилно задвижване и стационарно производство на енергия на почти нулева себестойност - https://nula-energia.alle.bg .

Отпадното кюспе останало след екстракцията на фъстъченото олио, се суши и смила във вид на фино брашно, като суровина за печене на вкусен, безглутенов и супер-евтин хляб и хлебни изделия.

Черупките, стеблата и корените на фъстъчените храстчета се сушат и изгарят с цел получаване на ток и топлина за нуждите на Фермата.

https://biodizel.alle.bg
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки