Банановите кори – начин на употреба


Банановите кори – начин на употреба
14 Юни 2021, Понеделник


Не ги изхвърляйте

Автор: Десант

Един от любимите плодове на малки и големи е бананът. Обикновено, след като го обелим, изхвърляме корите. Но те може да бъдат използвани за много полезни неща. Ето как:

За градината

Можем да заравяме корите от бананите в саксиите с цветя. Корите се разграждат и наторяват естествено почвата. Така може да си направим мини саксиен компостер.

Друг вариант е да се приготви настойка от равни части смлени лимонови и бананови кори. С получения микс се пълни трилитров буркан. Добавят се 2 с.л. захар и всичко това се залива с топла вода. Оставя се да престои 3 седмици на топло. От време на време сместта се разклаща или разбърква. 
цедрой и банановой кожурой (в равных долях) наполняют треть трехлитровой банки. Получената светложълта мътна течност се съхранява в хладилник. За подхранване се разрежда с вода в съотношение 1:20 и с нея се поливат растенията веднъж в месеца. 

За стайните зелени растения

Любителите на стайните растения със зелени листа знаят, че за да запазим блясъка трябва редовно да ги пръскаме с вода. А фикусовите листа, както и тези на филодендроните е добре да се обтриват с кърпа напоена в бира. Обелките от банани действат по същия начин. Хапвате вие, хапват и цветята!

За здравето

Корите от банани можем да използваме за подхранване на кожата и за лечение:

Маска за лице

Половин банан се смачква на каша, заедно с половината кора. Пасира се и се добавя 1 супена лъжица мед и 1 супена лъжица заквасена сметана. Разбъркват се и се нанасят на лицето. Действа 2- минути, след което измиваме с топла вода. Маската действа благотворно срещу суха и набръчкана кожа.

Маска за коса

Знаем, че всичко, което можем да ядем, можем да използваме и като експерименти за укрепване на кожата и косата. Без проблеми може да си направим лесна бананова маска за коса.

Маска за пети

Вместо да се подхлъзваме на бананови кори, можем да премахваме загрубялата кожа на стъпалата. Идеята е да залепим с хартиено тиксо кора от банан (с меката част на вътре) върху стъпалата и да постоим така известно време. Желателно е да не ходим, за да няма неприятни инциденти. След това измиваме краката и премахваме мъртвата тъкан.

Компрес против изгаряния

Прави се компрес от бананова кора на наранената кожа – успокоява.

Компрес против ухапвания от насекоми

Отново кората от банана може да облекчи ухапаното място и да се почувствате по-добре.

Компрес против брадавици

Редовните компреси от бананови кори могат да премахнат и упорити брадавици. Колко редовно ще кажат онези, които за всякакви неща се обръщат към народната медицина.

За избелване на зъбите

Това определено е висш пилотаж в народната медицина. Сега разбирам защо чернокожите имат такива блестящо бели зъби и съм склонна да послушам този съвет! Само не знам дали ще ми стигне постоянство половин година да лъскам зъбите си с бананови кори. Който похапва ежедневно банани и има търпението за това упражнение ще се радвам да прати снимки – преди и сега.

За дома

Корите от банан стават и за излъскване на обувки, тенджери, тигани и всякакви други съдове изгубили своя блясък. Можем да експериментираме да ги изтрием с банановата кора и после да забършем с кърпа. Този съвет също може да се експериментира, без особени щети и главоболия – ако стане ще спестим от препарати.

Източник: az-jenata.bg


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки