Нов сайт ще помага на журналистите да проверяват фактите


Нов сайт ще помага на журналистите да проверяват фактите
31 Май 2021, Понеделник


Екипът ще наблюдава тенденциите в социалните медии, за да опровергава своевременно и с факти случаите, в които се разпространява дезинформация по важни обществени теми

Автор: Десант

Нова независима платформа – factcheck.bg, ще помага на журналистите да проверяват фактите, като проследява източниците на информация, както и мотивите им за публикуване на дадено твърдение. 

Сайтът е създаден по инициатива на българското бюро към Асоциацията на европейските журналисти, а целта му е да проверява факти, изказвания, твърдения и публикации в социалните мрежи.

Неговите редактори ще избират коя информация да проверяват според актуалността и обществената значимост на всяка от темите или източника им.

Едновременно с това, екипът ще наблюдава тенденциите в социалните медии, за да опровергава своевременно и с факти случаите, в които се разпространява дезинформация по важни обществени теми.

„Убедени сме, че качествената журналистика има силата да се противопостави на дезинформацията“, посочват от Асоциацията е прессъобщението до медиите.

Твърденията, подлежащи на проверка, ще бъдат определяни според тяхната значимост. Ще се проверяват както доказателства, които изглежда, че подкрепят твърдението, така и такива, които го опровергават, независимо от това кой е източникът на тези твърдения.

Екипът ще се стреми да свърже източника на твърдението и да потърси доказателства от него. В някои случаи проверката на фактите може да се каже невъзможна, посочват още от АЕЖ.

Става дума за твърдения, направени онлайн; източникът на твърдението не отговаря в разумни срокове и забавянето би могло да възпрепятства своевременната проверка на фактите; източникът на твърдението поставя условия или ограничения; има съображения, свързани с безопасността на проверителите на факти или други легитимни причини.

Ще се проверяват и твърдения, изпратени от читатели, в случай че има фактологична база, която да бъде проверена.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки