Най-често срещаните грешки при писане на български език


Най-често срещаните грешки при писане на български език
24 Май 2021, Понеделник


Празникът на българската азбука е повод да си направим равносметка на грамотността

Автор: Десант

Празникът на българската азбука е повод да оценим богатството на нашия език - от думите, с които изказваме любовта си, до тези, с които колоритно описваме чувствата си по време на футболен мач. Разнообразието обаче се вижда най-добре на хартия, а там безпристрастно се документират както дълбочината на писаното слово, така и... превръщащите се в ежедневие многобройни грешки.

Според проучване, което е част от съвместния проект на БАН и СУ "Св. Климент Охридски" "Изследване на езиковите нагласи на днешните българи", чийто ръководител е доц. д-р Руска Станчева, сред най-често допусканите грешки при писане в българския език са употребата на бройна форма, употреба на формите който/когото, окончанието на глаголите в множествено число, членуването, променливото "я" в причастия, възвратните местоимения, учтивата форма, употребата на главни букви и употребата на деепричастия.

Един тест от три въпроса показва, че за неграмотността граници няма - пол, образование, социален статус - българите, кой повече, кой по-малко, имаме пропуски в езиковите норми. Най-много не владеем деепричастията. Втора по трудност е бройната форма, а пустото членуване отива на трето място. Сериозен проблем има и с формите който/когото.

Трудно е да си признаем, но данните сочат едно - грешим. Дали неволно, дали от недоглеждане, или сме били "болни" в някой от часовете по български език - не е толкова важно. Важното е, че човек цял живот се учи, и малко припомняне на правилата никому няма да навреди.

Източник: dnes.dir.bg


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки