На 17 май почитаме жертвите на турския геноцид над българския народ


На 17 май почитаме жертвите на турския геноцид над българския народ
17 Май 2021, Понеделник


13 години след решението на Общинския съвет, будното градче Българово продължава да спазва традицията и да отдава почит на невинните жени, старци и деца, зверски убити на това място преди 143 години

Автор: Янко Крумов

През 2008 година, по инициатива на лидера на НФСБ Валери Симеонов, Общинският съвет в Бургас приема декларация, признаваща турския геноцид над българския народ. В календара на морския град 17 май е отбелязан като Ден на свидните български жертви по време на 5-вековното робство.

13 години след решението на съветниците, будното градче Българово продължава да спазва традицията и да отдава почит на невинните жени, старци и деца, зверски убити на това място преди 143 години. Поклонението започна със заупокойна молитва в църквата „Свети Атанасий“, където над 400 души християни са намерили своята смърт.

Безсмъртни стихове на български поети рецитираха деца от местното основно училище "Васил Левски".

За да сведат глава пред паметта на жертвите на турския геноцид, тук бяха и областният лидер на НФСБ Антон Стоянов, общинският съветник на родолюбивата партия в Средец Валери Ангелов, Марияна Лефтерова и Иван Кузманов.

Датата 17 май неслучайно е избрана и за учредяване на Национален фронт за спасение на България. Членове и симпатизанти на НФСБ и служители на СКАТ поднесоха цветя пред барелефа на патрона на партията Николай Хайтов в офиса на патриотичната телевизия.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Дядо и ряпа
17.05.2021 15:20:15
0
0
Да би мирно седяло не би чудо видяло.Виждате ли какво си предизвикаха българи с тяхната алчност 5 вековно владичество.Ако Симеон не беше рязал носове на ляво и дясно сега българите щяха да си живуркат като американците.Сами да си печатят паричките и да са си въобще много добре.Много жалко за загиналите ей тъй си умряха хората заради разни владетели психари.Дано си оправят мислената нагласа, докато не е късно или вече е късно ,че ги чакат иначе много проблемчета.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки