В Поморие дискутираха икономическите ползи, които предоставя НАТУРА 2000


В Поморие дискутираха икономическите ползи, които предоставя НАТУРА 2000
14 Май 2021, Петък


Чрез местни продукти и услуги бяха представени добри практики

Автор: Диана Славчева

Поморие днес бе домакин на форум „Споделена визия за екологична мрежа НАТУРА 2000 в регион Бургас. Това бе първият ден от информационна кампания, която чрез местни продукти и услуги представя пред заинтересованите страни ползите от екологичната мрежа Натура 2000 за местните общности, добри практики от други страни, както и възможностите за европейско финансиране.

Събитието премина под надслов „Даровете на морето“ и бе посветено на добива на сол от Поморийското езеро и поморийска кал и луга. Участие в него взеха собственици и ползватели на земи, представители на местни структури и организации, туроператори и турагенти от областта. Те посетиха Музея на солта в защитена местност „Поморийско езеро“, където бяха запознати с интересната история на древния поминък на Анхиало – солодобива.

Програмата продължи с презентация на защитените зони и защитените местности в Бургаска област, представена от Милена Ярмова от РИОСВ – Бургас.

Особено оживена дискусия предизвика докладът на Ясен Георгиев от Института за икономическа политика за възможностите за европейско финансиране и добри практики на икономически и социални ползи от НАТУРА 2000. Много от собствениците на земи в защитени зони споделиха, че на практика се ограничават всякакви инвестиционни намерения в тези територии, въпреки че по принцип няма законови пречки за това. Най-често причината нещата да не се случват, са протестите на природозащитните организации и някои пропуски при превеждането на европейските директиви на български език.



За приложението на поморийската луга и лечебна кал и използването им за балнео-, спа- и оздравителни процедури говори доц. Захарий Дечев от Бургаския университет „Асен Златаров“.
А поморийският производител Грудимир Грудев запозна аудиторията с широката гама от собствени продукти, произведени от сол и луга. Като пример за добра практика от гранд хотел „Поморие“ представиха конкретните си програми за оздравителни процедури с използването на поморийската кал и луга.

Така, по атрактивен и интересен начин чрез местни продукти и услуги, заинтересованите страни се запознаха не само с екологичните, но и с икономическите и социални ползи, които предоставя Натура 2000. Именно това е и основната цел на проекта за споделена визия на екологичната мрежа – да се се повиши информираността на местните общности в регион Бургас за екологичните, икономически и социални ползи от нея, като в същото време се осигури подкрепа за постигане на по-добра степен на съхраненост на видовете и местообитанията в защитените зони в региона.

Бенефициент на проекта „Споделена визия за екологичната мрежа Натура 2000 в регион Бургас“, в рамките на който се провежда информационната кампания „Натура 2000 и даровете на природата“, е Национална асоциация „Българско Черноморие“. Инициативата е финансирана от Оперативна програма „Околна среда“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз.

Според изследвания на Европейската комисията ползите, произтичащи от „Натура 2000“, се оценяват в порядъка на 200-300 млрд. евро годишно. В Европа около 4,4 милиона работни места и 405 милиарда евро годишен оборот (по данни от 2013 г.) са пряко свързани с поддържането на здрави екосистеми, значителна част от които се намират в рамките на „Натура 2000“.

В същото време производствата в зони НАТУРА 2000 допринасят за поддържането и опазването на биологичното разнообразие, а биологичното производство е една допълнителна възможност и път на развитие, които могат да се осъществяват и в рамките на екологичната мрежа, както и извън нея.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки