Информационни дни разкриват икономическите ползи, които предоставя Натура 2000


Информационни дни разкриват икономическите ползи, които предоставя Натура 2000
Снимка: tschinar.net
11 Май 2021, Вторник


Първият от тях е посветен на добива на сол и поморийска кал и луга и ще бъде открит на 14 май в Музея на солта в Поморие

Автор: Диана Славчева

На 14 май 2021 г. в Поморие започва информационна кампания, която чрез местни продукти и услуги ще представи пред заинтересованите страни в регион Бургас ползите от екологичната мрежа Натура 2000 за местните общности, добри практики от други страни, както и възможностите за европейско финансиране.

Събитията са под общ наслов „Натура 2000 и даровете на природата“ и ще се фокусират в три основни теми: балнеолечение с лечебна кал и луга и добив на сол от Поморийското езеро, производство на мед от Природен парк „Странджа“ и винопроизводство от регион Бургас.

За участие в тях са поканени собственици и ползватели на земи, представители на ловно-рибарски дружества, туроператори и турагенти от областта. По атрактивен и интересен начин чрез местни продукти и услуги заинтересованите страни ще се запознаят не само с екологичните, но и с икономическите и социални ползи, които предоставя мрежата Натура 2000.

Първият от информационните дни –„Даровете на морето“, посветен на добива на сол и поморийска кал и луга, ще бъде открит на 14 май в Музея на солта в Поморие. Участието е безплатно и всеки желаещ може да се включи в събитието.

То включва посещение на музейната експозиция за солодобива в защитена местност „Поморийско езеро“. Експерти от РИОСВ-Бургас ще представят зоните Натура 2000 в района на Поморие и защитените видове в тях. Доц. Захарий Дечев от Бургаския университет „Асен Златаров“ ще запознае публиката с възможностите, които поморийската луга и лечебната кал предоставят за развитието на балнео-, спа- и уелнес туризма в контекста на защитените зони на Натура 2000.

Участниците в информационния ден ще имат възможност да научат и какви са възможностите за европейско финансиране, както и какви са добрите практики от европейските страни на икономически и социални ползи от екологичната мрежа.

Поморийският производител Грудимир Грудев пък ще представи собствени продукти, произведени от сол и луга, а от гранд хотел „Поморие“ ще организират демонстрации за използването на поморийската луга и лечебна кал за балнео-, спа- и оздравителни процедури.

Изпълнението на проекта цели да се се повиши информираността на местните общности в регион Бургас за екологичните, икономически и социални ползи, които мрежата Натура 2000 предоставя, като по този начин се осигури подкрепа за постигане на по-добра степен на съхраненост на видовете и местообитанията в защитените зони в региона.

Бенефициент на проекта „Споделена визия за екологичната мрежа Натура 2000 в регион Бургас“, в рамките на който се провежда информационната кампания „Натура 2000 и даровете на природата“, е Национална асоциация „Българско Черноморие“. Той е финансиран от Оперативна програма „Околна среда“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз.

Според изследвания на Европейската комисията ползите, произтичащи от „Натура 2000“, се оценяват в порядъка на 200-300 млрд. евро годишно. В Европа около 4,4 милиона работни места и 405 милиарда евро годишен оборот (по данни от 2013 г.) са пряко свързани с поддържането на здрави екосистеми, значителна част от които се намират в рамките на „Натура 2000“.

В същото време производствата в зони НАТУРА 2000 допринасят за поддържането и опазването на биологичното разнообразие, а биологичното производство е една допълнителна възможност и път на развитие, които могат да се осъществяват и в рамките на екологичната мрежа, както и извън нея.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки