Мними земеделци са с осъдителни присъди, мамили европейските фондове за финансиране


Мними земеделци са с осъдителни присъди, мамили европейските фондове за финансиране
29 Април 2021, Четвъртък


Подсъдимите успели да се снабдят с документи на чужди фирми, за да участват в процедурата по разпределение на масивите за ползване

Автор: Десант

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Монтана съдът призна за виновни И.Т. и Г.Л. за извършено от тях престъпление по чл. 248а, ал. 5, вр. ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК – предоставяне на неверни сведения, в резултат на което са получени средства от фондове, финансирани от Европейския съюз.

Двамата подсъдими договорили помежду си схема за действие, целяща неправомерно получаване на средства от фондове, финансирани от Европейския съюз. Те успели да се снабдят с документи на чужди фирми, за да участват в процедурата по разпределение на масивите за ползване. Оформили договори за пренаемане на земеделска земя в землището на с. Чемиш за временно и възмездно ползване между няколко дружества. Пренаемодател по тях бил Г.Л., а пренаемател – подсъдимият И.Т.

В хода на разследването е било установено, че действителният управител, представляващ две от фирмите, никога не се е занимавал със земеделие, нито е упълномощавал когото и да било с такива права.

Впоследствие Г.Л. и И.Т. регистрирали по надлежен начин договорите, подали първоначални заявления и създали нови дружества със сходни наименования. Чрез измама подсъдимите се сдобили с правно основание за ползване на земеделските земи, а впоследствие се стигнало до реално получаване на средства от фондовете на Европейския съюз. На две от дружествата, представлявани от подсъдимия Т., били изплатени суми по няколко схеми. Общият размер на незаконно получените субсидии възлиза на 46 098,20 лева.

С решение на първоинстанционния съд подсъдимият И.Т. е осъден на 3 години „лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок, а съучастникът му Г.Л. - на 2 години „лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ристе Радев
02.05.2021 21:33:58
0
0
https://rgnpress.ro/2021/03/24/de-la-parintele-haralabie-balamace-martir-al-aromanilor-romanilor-din-balcani-la-situatia-de-azi-a-comunitatilor-istorice-aromane-si-meglenoromane-conferinta-la-parlamentul-romani-2/

Изглежда че Румъния се опитва да насади омраза сред аромуните в Албания (с читани от румънските "историци" и "езиковеди" за румънци) спрямо албанските етнически гърци, или може би и сред етническите албанци спрямо гърците в Албания.
Румънците, подобно на българите имат териториални претенции към т.н. Егейска Македония, тоест днешната гръцка Македония. Безумни претенции обаче те съществуват, особено сред румънските "историци".
Но да насаждаш омраза между 2 нищожно-бройни православни национални малцинства които живеят в Албания, където огромното болшинство от населението е мюсюлманско представлява още по-голямо безумие.
Може би румънските власти също се опитват да влюбят албанските в Румъния като предявяват вражда спрямо гърците, по този начин лишавайки България от "любовта" и съюзничеството на Албания срещу РСМ и Сърбия.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки