Умъртвяват хиляди кокошки във ферма край Пловдив


Умъртвяват хиляди кокошки във ферма край Пловдив
27 Април 2021, Вторник


Констатирано е за четвърти път огнище на високопатогенна инфлуенца А по птиците в село Трилистник


Българска агенция по безопасност на храните констатира огнище на високопатогенна инфлуенца А по птиците в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в пловдивското село Трилистник. От 2017 г. досега в същата птицефермата се установява огнище на заболяването за четвърти път.

В птицефермата са били отглеждани около 40 хил. птици, като съмнението за заболяване сред тях е породено от повишена смъртност. Положителният резултат за инфекцията при птиците е потвърден от Национална референтна лаборатория по Инфлуенца и Нюкясълска болест по птиците към НДНИВМИ в София.

По отношение на огнището в село Трилистник е издадена заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол. Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на останалите в животновъдния обект заболели и контактни птици, под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта.

Около птицефермата са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попадат населените места общ. Марица – с. Трилистник; общ. Раковски – землището на с. Стряма – Държавно ловно стопанство „Чекерица“ и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат населените места общ. Марица - с. Рогош, с. Скутаре, с. Маноле, с. Манолско Конаре, с. Ясно поле, с. Динк, с. Крислово, с. Калековец, с. Желязно и с. Войводиново; общ. Раковски – гр. Раковски, с. Стряма и с. Шишманци, общ. Садово – гр. Садово.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в двете зони.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки