Районният съд в Бургас отказа да предостави данни на турското правосъдие по делото за българските граничари


Районният съд в Бургас отказа да предостави данни на турското правосъдие по делото за българските граничари
27 Април 2021, Вторник


Магистратите в Страсбург отсъдиха, че се касае за нещастен инцидент

Автор: Десант

Районен съд – Бургас не изпълни съдебна поръчка относно предоставянето на биометрични снимки, заедно с пръстови отпечатъци и документи по съдебното дело на подсъдимите в Турция български граничари Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов.

Производството бе образувано по молба за изпълнение на съдебна поръчка, получена от 1-ви наказателен съд за тежки престъпления - Лозенград, Република Турция, изпратена до Министерство на правосъдието на Република България на основание Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателни въпроси от 1959 г.

Съдът е прекратил производството и е върнал книжата на изпращащия съд.

Определението на Районен съд – Бургас не подлежи на обжалване.

Припомняме, че на 17 април 2008 г. при сблъсък с турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница, от служебното оръжие на граничен полицай Михаил Цонков е произведен изстрел, причинил смъртта на единия от рибарите.

Цонков и двама негови колеги са имали заповед да задържат чуждата гемия. При опит да спрат плавателния съд обаче, тримата срещнали яростна съпротива от страна на турците. Те не се подчинили и на заповедта да спрат, произнесена на три езика. Вместо това бракониерите опитали да потопят патрулния катер, като го надупчили с канджи.

Започнал ръкопашен бой, при боричкането един от турците се опитал да избие пистолета от ръката на Цонков. Двамата се оплели в мрежите и при падането им служебният „Скорпион“ гръмнал само веднъж. Изстрелът обаче се оказал фатален за Ерджан Ялчън, който почина на път за бургаската болница.

На 26 ноември 2009 г. Военно-апелативният съд оправдава изцяло Михаил Цонков. В края на 2014 г. Европейският съд за правата на човека определи като недопустима жалбата на близките на загиналия бракониер. Магистратите в Страсбург бяха категорични, че се касае за нещастен инцидент.

Турският съд в Къркларели обаче повдигна обвинение на четиримата български гранични служители  Михаил Цонков и колегите му Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков за смъртта на турски рибар поради небрежност, както и причиняване на леко нараняване на друг рибар и увреждане на имущество.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки