Навършват се 37 години от подвига на Христо Проданов


Навършват се 37 години от подвига на Христо Проданов
Снимка: Община Габрово
20 Април 2021, Вторник


Алпинистът остава завинаги „при своя връх, слят с мечтата си"

Автор: Десант

На 20 април 1984 г. алпинистът Христо Проданов изкачва Еверест. Общата дължина на маршрута, наречен „Жестокият път“, от базовия лагер до върха, е 944 метра. 

Карловецът е първият човек в света, който изкачва най-високия връх на планетата (8848 метра) по западния гребен, без да ползва кислороден апарат. Той е и първият, стигнал първенеца на света през април, когато условията са изключително тежки, припомня в паметна бележка, карловският кмет д-р Емил Кабаиванов. 
       
В онзи паметен за България ден, в 18:15 часа екипът в базовия лагер чува гласа на Проданов по радиостанцията: „Аз съм на върха, на върха съм – Христо!“. Той остава там 33 минути. В 18:48 ч. съобщава, че започва слизане. В 21:10 ч. Христо предава: „Стъмни се вече, става много опасно, не искам да рискувам и ще търся място да нощувам.“.

Последното обаждане от алпиниста е в 19:45 ч. на 21 април 1984 г. Той звучи много зле, трудно се разбират думите му. Ясно е, че е в тежко състояние след прекараната на открито нощ, без кислород, при температура минус 42 градуса, на приблизителна височина 8600-8700 метра.
       
Карловецът остава „…завинаги горе, при своя връх, слят с мечтата си“, както по-късно споделя алпинистът и негов приятел Людмил Янков.

Както днес припомнихме с нашата архивна публикация „От архива на „Десант“: Как първата българска задгранична експедиция покори върховете на Африка“, отново на 20 април, но през 1969 г., група алпинисти от Сливен изкачват африканския първенец Килиманджаро.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки