Природолюбители от цяла Европа търсят лечебна иглика


Природолюбители от цяла Европа търсят лечебна иглика
Снимка: фондация „Биоразнообразие“
13 Април 2021, Вторник


Всеки желаещ може да се включи в най-голямата кампания за наблюдение на ценното растение 

Автор: Десант

През тази пролет група учени и изследователи на природата канят всички желаещи да вземат участие в най-голямата кампания за наблюдение на лечебна иглика в цяла Европа „Търси се иглика“.

Идеята за общоевропейското наблюдение тръгва от една инициатива, стартирала през 2019 г. в Естония, в която любители на природата наблюдават цветовете на повече от 200 000 иглики. Това даде нова представа както за приложни, така и за фундаментални изследвания.

„Идеята е лесна: отивате някъде сред природата, намирате специфичното жълто пролетно цвете – лечебна иглика (Primula veris) - поглеждате вътре в цвета и изпращате наблюдението си и няколко снимки чрез уеб страницата на изследователите https://nurmenukk.ee/bg. След като периодът на цъфтеж приключи, учените ще анализират данните и ще дадат обратна връзка за откритията на всички участници.“ – споделя Спас Узунов от Българска фондация Биоразнообразие, който координира кампанията в нашата страна.

Интересът към лечебната иглика датира още от времето на Чарлз Дарвин, който я е изучавал старателно.

Чрез колективно събиране на информация за вида като типично тревисто растение, учените се надяват не само да научат повече за ценното растение, но и да усъвършенстват разбирането си за състоянието на други сходни видове, и да може да се оцени влиянието на промените в естествената среда върху някои важни аспекти от биоразнообразието.

„Лечебната иглика е хетеростилна – това означава, че различните разновидности на растението са с различни цветове. Наричаме тези разновидности тип S и тип L. За да се възпроизвежда успешно, тип L трябва да разпръсква поленовите си зърна към тип S. Това работи и в обратна посока – поленът от тип S трябва да достига до тип L. Поради това растението не може да се самоопрашва, с което се предотвратява възникването на генетична ерозия.

Кръстосаното опрашване насърчава генетичния обмен и увеличава генетичното разнообразие. А то е важен фактор за запазването на жизнеспособността и дълготрайната устойчивост на вида. Потокът на полен между тези два типа цветове се осъществява единствено от опрашващи насекоми, които имат ролята на медиатори в този сложен „брачен договор“.

За да осигурим благосъстоянието на растението, трябва да направим това и за опрашващите насекоми – дивите, медоносните и земните пчели, пеперудите и други малки, но безценни помощници.“ – разяснява още Спас Узунов.

В популациите на лечебна иглика съотношението между броя на тип S и тип L обикновено е равностойно - приблизително 50:50. Възникването на дисбаланс намалява възможностите на растенията да откриват подходящ партньор, възпрепятствайки опрашването и генетичния обмен, а това от своя страна намалява жизнеспособността на растенията. Затова участниците ще събират и споделят и тази ценна информация кой тип е растението.

Обикновените затревени площи, които са предпочитани от лечебната иглика, стават все по-редки в модерния свят, което води до спад в растителните популации, които разчитат на тях като място за живот. А това може да причини дисбаланс в бройките от тип L и тип S до такава степен, че единия тип да изчезне изцяло от средата.

Всеки любител на природата е добре дошъл да се включи в инициативата „Търси се иглика“ – подробности за вида и как да го разпознае, снима и сподели може да намери ТУК.

През 2021 г. в търсенето на лечебни иглики се включват повече от 20 държави от цяла Европа. В България партньори са Българска фондация Биоразнообразие и фейсбук групата „Растенията в България“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки