Засаждат нови гори по Сливнишките възвишения


Засаждат нови гори по Сливнишките възвишения
Снимка: ЮЗДП
12 Април 2021, Понеделник


1000 контейнерни фиданки от черен бор бяха посадени на мястото, където преди 4 години голям пожар изпепели почти цялата гора между селата Златуша и Росоман

Автор: Десант

Над 1000 контейнерни фиданки от черен бор засадиха в землището на с. Росоман експерти от софийския офис на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП).

Залесяването в района на „ДГС Сливница” се извърши на мястото, където преди 4 години голям пожар изпепелява почти цялата гора между селата Златуша и Росоман. За миг човешката небрежност съсипва труда на стотици хора, участвали в засаждането й през далечната 1970 г.

Близо 30 горски служители на ЮЗДП, лесовъди от териториалното поделение в Сливница и гости от ИАГ, екипирани с необходимите инструменти – мотики, кирки и моторни свредели, върнаха към живот част от унищожената гора.

Въпреки мразовитото време и силните пориви на вятъра, екипът на ЮЗДП професионално се справи със задачата и прибави нови 4 декара горски площи по Сливнишките възвишения.

И тази седмица продължават залесяванията по повод 10-годишния юбилей от създаване на ЮЗДП и празника на гората.

На 12 април служители на „ДГС Катунци” засадиха 5 дка в района на Западните Родопи. Колегите им от териториалните поделения в Струмяни и Земен са на терен в „ДГС Дупница”, където залесяват общо 5 дка на мястото на изсъхнала през 2016 г. бялборова култура, нападната от върхов корояд. По същото време екип на „ДГС София” залесява 3 дка гори в района на Сливница.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Мария Драгнева
12.04.2021 21:33:30
0
0
Хиляди блатодарности на участниците в залесяването. Гората е сянката, въздуха и водата. Бъдете здрави и благословени!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки