Стоян Миленков е основоположникът на естрадното изкуство у нас и всенародният цар на горчивия смях


Стоян Миленков е основоположникът на естрадното изкуство у нас и всенародният цар на горчивия смях
Снимки: Национален политехнически музей
07 Април 2021, Сряда


Той се смята дори за първия наш рапър

Автор: Десант

„Ах, цепелина, над нас премина,
какъв голям е, о, Боже мой!“

От 7 април до 29 май посетителите в Националния политехнически музей в столицата могат да видят гостуващата изложба „Стоян Миленков - Всенародният  цар на горчивия смях”. Тя е подготвена от екипа на Общински исторически музей - Брезник и представя една от най-интересните и колоритни личности в българския културен живот от първата половина на ХХ век.

Стоян Миленков е едновременно поет, музикант и актьор, хуморист и сатирик, куплетист, трубадур, възпяващ неволите и радостите на своя народ, импровизатор от висока класа. Някои изследователи го приемат за основоположник на естрадното изкуство у нас или даже... за първия рапър.Писателят Радой Ралин го определя като „всенародния  цар на горчивия смях“, а изкуствоведът Драган Тенев коментира творчеството му с думите: „онези градски шансониери“, които влагат „особено остър социален смисъл в онова, което привидно изглежда невинно, а всъщност представлява бич срещу неправдата“.

Представяйки малкото останало наследство от Стоян Миленков, изложбата успява да ни докосне до един изпят живот, изпълнен с любов, радости и драматизъм. Разказът за него се допълва от изключително любопитен видеофилм, пренасящ зрителите с усмивка в отминали години и някогашния начин на живот.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки