Три са възможните варианти за развитие след изборите


Три са възможните варианти за развитие след изборите
05 Април 2021, Понеделник


Съставянето на ново правителство ще е трудно, прогнозират социолозите

Автор: Десант

ГЕРБ спечели изборите, но едва ли ще събере подкрепа в парламента, за да състави правителство. Ако се стигне до предсрочни избори, има вероятност партията на Слави Трифонов да ги спечели. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия социологът Първан Симеонов от „Галъп”.

„Тогава в страната ще има една съвсем нова ситуацията. Опитът показва, че ако един изпит е издържан, на следващия резултатът ще е по-добър. Хората на Трифонов казаха, че са съгласни с идеята за провеждането на нов вот”, добави Симеонов.

„Гласовете за промяна натежаха. Ситуацията е патова. Най-легитимният избор би бил партиите на протеста да се съберат и с подкрепата на БСП да направят кабинет. Ще е мъка ГЕРБ да прави правителство”, коментира Симеонов.

Димитър Ганев от „Тренд” пък каза, че има три варианта. Единият е за експертен кабинет на ГЕРБ и „Има такъв народ“. Другият вариант е коалиция около протестните партии с подкрепата на БСП. Новите избори също били на масата.

„Вероятно изглежда красиво за мнозина партиите, които обраха протестния вот, да се обединят, но е трудно постижимо. Слави Трифонов иска промяна в изборното законодателство, основано на резултатите от референдума, а нито БСП, нито „Демократична България“, нито „Изправи се БГ! Мутри вън“ биха подкрепили такова нещо“, коментира Ганев.

„Флагманът на протеста е Румен Радев. ГЕРБ са в много тежка позиция, защото нямат право да изпускат мандата. Образно казано, вторият мандат на Слави Трифонов отива при президента. Изпуснат ли ГЕРБ инициативата, отива при Радев и това е перфектният за него първи тур на президентските избори. Ако изчислим мандатите на антиГЕРБ партиите и тази на Борисов, можем да кажем, че президентът надви“, коментира Първан Симеонов.

"По време на изборите Борисов си мислеше да удържи на властта до изборите и да ги спечели за чест и после да ги остави, за да може да се надява един ден българите да си го върнат, както стана през 2013 г. Толкова обаче се нажежиха отношенията им с Румен Радев, че ако инициативата отиде при президента, лидерът на ГЕРБ се опасява, че няма да му бъде простено", добави той.

"Всичко, което се случва, сме го предвидили още по време на протестите. Може да намерят някоя красива фигура за бъдещ премиер, но трудно", каза още Симеонов.

„Не виждам как може да се получи стабилна конфигурация за работещо правителство. Ще има проблеми в продължение на месец докато се стигне до някакво може би служебно правителство”, каза пък социологът Кольо Колев.

И социологът Мира Радева, и  социалният антрополог Харалан Александров се обединиха около тезата, че съставянето на правителство ще е трудно.

"Партиите имат всички възможности да направят мажоритарни избори, за да се опитат от втория път да спечелят първото място", каза пък политологът Таня Буруджиева.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки