ЦИК спря машинното гласуване във Велико Търново


ЦИК спря машинното гласуване във Велико Търново
04 Април 2021, Неделя


Има указания при броенето на гласовете, дадени машинно, водещ да бъде номерът на листата, за която е вотът

Автор: Десант

„След обсъждане ЦИК взе едно кардинално решение – да бъде прекратено машинното гласуване в целия изборен район на Велико Търново”. Това заяви на брифинг говорителят на ЦИК Таня Цанева около 4 часа след началото на изборния ден.

Има указания при броенето на гласовете, дадени машинно, водещ да бъде номерът на листата, за която е вотът. В 313 секции е спряно машинното гласуване, но то продължи поне три часа, докато РИК разглеждаше жалбата на политическата партия за обърканата им листа, предаде Нова телевизия.

Проблемът беше установен в 4 МИР във Велико Търново. Политическа партия сигнализира, че в тяхната листа с кандидати е объркана в софтуера при залагането му в машинното гласуване. За това съобщили граждани, упражнили своя вот. Те заявили, че посочената от тях преференция не отговаря на името, което е в списъка. От РИК веднага поискали указания от ЦИК да спрат машинното гласуване. От въпросната партия настояват, че ако не се спре машинното гласуване със сгрешената листа, то те ще настояват за касиране на вота в 4 МИР.

Същевременно подготовката на двете мобилни урни за община Велико Търново започна в началото на изборният ден. Реално, до гласоподаватели под карантина, подвижната секция пристигна час по-късно. Ванче Славкова и сина й бяха първите, които пуснаха бюлетина в мобилната урна.

"С удоволствие гласуваме. Трябва да направим така, че да удовлетворим нацията", заяви Ванче Славкова, а синът й Михаил допълни: "Благодарим за отзива. Виждаме, доста сериозна организация. Благодарим".

Боян Бейков е председател на подвижната секция. От 20 години участва в организацията на изборни процеси: "Организацията е трудна. В това пандемично време не е лесно. Има страх в някои хора. Ние, колегите гледаме да се пазим. Това са ми 20-тите избори. Почнал съм, като член и съм стигнал до председател, но това са ми най-странните избори".

Гласуването на карантинирани хора във великотърновско ще продължи, докато бъдат посетени всички подали заявление за парламентарния вот.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки