Проект изследва уменията и практиките на рибарите от Лом и Орсоя


Проект изследва уменията и практиките на рибарите от Лом и Орсоя
Снимки: РИМ-Русе
02 Април 2021, Петък


Разкази за заледения Дунав, който поглъща сватба, сомове – човекоядци, както и описания на риболова през различните сезони може да се видят в изложба в русенския музей

Автор: Десант

От днес в зала „Русе" на Историческия музей в едноименния дунавски град може да бъде видяна изложбата „Рибарите от Лом и Орсоя“, която представя теренно етноложко проучване в осем различни теми.

Основна цел на проучването е да се съберат устни разкази, които да очертаят местната рибарска общност и нейното активно присъствие по река Дунав и близките острови, както и в блатото „Орсоя“.

В разказите присъстват образите на заледената река, която поглъща сватба, сомове – човекоядци, както и описания на риболова през различните сезони.

Основен проблем за рибарите е бракониерството, както и замърсяванията на околната среда, които са важни елементи от биоразнообразието.

Проектът изследва знанието, уменията и практиките на местната рибарска общност, които имат измеренията на нематериално културно наследство, тъй като са част от традиционния щадящ риболов по Дунав, който съществува от хилядолетия.



Изложбата се показва първо в Русе, а после ще гостува и в Лом.

Проектът „Културното наследство на Дунавските рибари. Общността в Лом и Орсоя“ на сдружение „Европейски пространства 21“ в партньорство с музеите в Русе и Лом се реализира с подкрепата на Програма „Културно наследство“, модул „Съхранение и популяризиране на културното наследство“ на Национален фонд „Култура“, 2020.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки