Отговорният редактор на сайта „Десант" Диана Славчева бе удостоена с почетното отличие „Николайда Цанева"


Отговорният редактор на сайта „Десант" Диана Славчева бе удостоена с почетното отличие „Николайда Цанева"
Снимки: Десант
02 Април 2021, Петък


Наградата се дава за патриотизъм и за принос към образованието, и конкретно за подкрепа на каузата да не се допусне да бъде затворено 200-годишното училище в Поликрайще

Автор: Десант

С вълнуващо благодарствено тържество в двора на храм „Св. Марина“ в Поликрайще бяха отличени част от хората, които подкрепиха каузата за запазване на близо 200-годишното училище в горнооряховското село. Ту бяха удостоени с новоучредената награда за патриотизъм и за принос към образованието - Почетното отличие „Николайда Цанева“.

Сред носителите на отличието бяха министърът на образованието Красимир Вълчев, който отказа да закрие училището; бившият ректор на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" доц. д-р Владимир Попов, както и отговорният редактор на сайта „Десант" Диана Славчева.



„Вие сте една от личностите, които най-активно ни подкрепихте в най-трудното за нас време.  Чрез връчването на Почетното отличие „Николайда Цанева“ искаме да ви благодарим за огромния ви принос към Поликрайще", изтъкна председателят на Кметския съвет в селото проф. д-р Георги Георгиев.



Николайда Цанева е главна учителка в Поликрайще по време на Първата световна война (1915-1918 г.). Заедно с още 5 учителки тя е успяла да обучава около 700 ученика годишно в 12 класа, без да е пропуснат един учебен час, докато в други селища не са могли изобщо да отворят училищата. При това е имало страшен недоимък на храна и те буквално са гладували. 

В началото на церемонията по връчването на почетните отличия на нейно име, свещеници отслужиха панихида в памет на Николайда Цанева и всички учители, допринесли за просперитета на местното училище.




В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки