Валери Ангелов: Добрата профилактика ще запуши пробойните в здравеопазването


Валери Ангелов: Добрата профилактика ще запуши пробойните в здравеопазването
31 Март 2021, Сряда


Държавата има механизъм да поеме безплатните лекарства за деца и пенсионери, казва кандидатът за народен представител от Патриотична коалиция Воля и НФСБ

Автор: Силвия Горанова

- Г-н Ангелов, от години работите в сферата на здравеопазването, а в момента сте кандидат за народен представител, на когото акцентът му e здравната профилактика в България. Защо се фокусирахте върху профилактиката?

- Да, вече доста години работя в сферата на здравеопазването, като опита си съм натрупал в най-големите и иновативни болници в България, а към момета ръководя и едно от най-модерните лечебни заведения за изнвънболнична помощ в Бургас, а именно Медицински център 4Life.

В този ред на мисли ясно виждам всички пробойни, които спешно трябва да се запушат. В България едва 2,8% от общите разноски за здраве отиват за профилактика. Всъщност, те не трябва да се наричат „разноски за здраве“, с този процент- те са разноски за лечение.

Профилактичната дейност очевидно е в недостатъчен обем, недостатъчно финансирана и недостатъчно промотирана. А финансиране има - бюджетът на НЗОК за тази година е над 5,3 млрд. лева. Не можем да избягаме от болничното лечение, но можем да се фокусираме да не стигаме до него. Затова моята цел е да се работи за здравето, а не за лечението на българина.

- Да се работи за здравето, а не за лечението. Какво означава това, малко хора ще го разберат?

- Предотвратимата смърт в България е много висока и това дава възможност за подобряване на качеството и координацията на здравните услуги. Знаете ли, че според данни на ЕС,  19% от всички смъртни случаи или 20 000 случая е можело да бъдат избегнати. 20 000 случая са 20 000 човека, това са община Приморско и община Созопол взети заедно.

Представяте ли си, че хора колкото две бургаски общини са можели да бъдат живи. Как? С по-добра профилактика. Ако се беше работило за тяхното здраве, а не за тяхното лечение. И тук ще кажа, че имаме национална програма за превенция, която е съсредоточена уж в ранната диагностика на незаразни болести и по-специално сърдечно-съдови заболявания, но това не е повлияло особено на смъртността и на всеки трима човека, двама умират от сърдечно-съдово заболяване.

По данни на Евростат България има втората най-ниска очаквана продължителност на живота сред държавите от ЕС. Защо? Защото програмата за превенция е неефективна.

Профилактиката има за цел да те държи здрав, а ако се разболееш - да те лекува възможно най-скоро, когато няма усложнения. Нека да се съсредоточим в/у превенцията, а не в/у болничното лечение и направим така, че хората да не стигат до там.

- Какви ще бъдат последиците от по-добрата държавна политика за профилактика?

- Първо, по-добрата профилактика ще повиши качеството на живот на българина. Ние може да не го осъзнаваме, но профилактиката ни е толкова влошена, че повечето от заболяванията се диагностицират в късни стадии, в момент, когато вече има усложнения, когато вече състоянието е необратимо.

Тук не говоря само за онкологични заболявания, говоря за диабет, хипертония, ортопедични заболявания, съдови заболявания, почти всичко. И ако едно съдово заболяване може да се лекува в начален етап с медикаменти, то в един напреднал момент може да се стигне до ампутация и до инвалидизиране на пациента.

Защо трябва да стигаме до там? До там се стига от липса на здравна култура, от липса на каквато и да било профилактика и основно- от липса на държавна стратегия това да бъде предотвратено.

Държавата има механизъм да направи профилактиката задължителна, защото личното здраве може и да е личен ангажимент, но стигне ли се до хоспитализация, вече е държавна отговорност. Защото не е едно и също дали държавния НЗОК ще даде 30 лв. за профилактичен преглед или 3000 лв. за лекуване на усложнение.

И тук идва второто- по-добрата профилактика и по-доброто качество на живот на българина ще освободи държавен ресурс, който в момента отива за болнично лечение. И този свободен ресурс ще може да бъде използван за други цели, като например безплатни лекарства за деца и пенсионери.

- Патриотична коалиция „ВОЛЯ и НФСБ“ са заложили в програмата си безплатни лекарства за децата и пенсионерите. До колко реализуемо е това обещание?

- Първо да уточним, че „безплатно“ означава, че просто парите няма да дойдат от джобовете на родителите на болните деца и от джобовете на пенсионерите. Всеки знае, че безплатното не съществува, все някой някъде плаща.

Нашата визия е, че държавата трябва да плаща за тези най-уязвими слоеве на обществото- децата и пенсионерите, особено що се отнася за лекарства. Не може и този товар да пада на раменете на работещите, там има достатъчно тежест.

Знаете ли, че когато се коментира сред младите семейства броя деца, винаги се стига и до разхода за лекарства, ако някое от децата се разболее. Това не е маловажен разход, колкото и други да се опитват да го изкарат като такъв.

Държавата има достатъчно механизми, за да го поеме- както казах вече, за 2021 година бюджетът на НЗОК е над 5 милиарда лева. Ще повторя пак- 5 милиарда! Искате да ми кажете, че в тези 5 милиарда годишно няма пари за сироп за кашлица? Разбира се, че има. Но ако няма, с подобряването на профилактиката и намаляването на болничното лечение, вече ще има.

Защото... Хиляди неща са необходими  за здравия човек и само едно на болния – ЗДРАВЕ!


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки