Тръгва Национална програма „Роден език и култура зад граница“


Тръгва Национална програма „Роден език и култура зад граница“
Снимка: Фейсбук/Малко българско училищета е илюстративна
24 Март 2021, Сряда


Тя ще подкрепя проекти, свързани с подпомагане на обучението на деца и учители от българските неделни училища в чужбина

Автор: Десант

Национална програма „Роден език и култура зад граница“ с бюджет от 2 108 000 лв. ще подкрепя проекти, свързани с подпомагане на обучението по български език и литература, по история и по география на България за децата от предучилищна възраст и за учениците от I до XII клас, както и на обучението на учители от българските неделни училища в чужбина.

Предвижда се създаване на електронна база данни с тестови задачи по български език. Получилите сертификат за владеене на езика ще имат възможност да продължат образованието и обучението си в училища в България при завръщане в родината.

Ще се подкрепят проекти за партньорства между неделни училища в чужбина и училища в страната ни, както и обмен на училищни практики и обогатяване на знанията по български език, история и география на България на учениците от българските неделни училища.

По тази програма ще бъдат създадени условия за стопанисване на къщата на Христо Ботев в украинското село Задунаевка, както и за популяризиране на делото и връзката на Ботев с бесарабските българи. Планирано е къщата да бъде превърната в образователен център, в който ще се обучават децата от българските неделни училища в Украйна.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки