Пълен крах на "занзибарския модел". Ковид отне живота на президента на Танзания


Пълен крах на "занзибарския модел". Ковид отне живота на президента на Танзания
18 Март 2021, Четвъртък


Вицепрезидентът на полуавтономният остров Занзибар Малим Сейф Хамад почина от ковид през януари, а Световната здравна организация определя африканската държава като "бомба със закъснител"


Президентът на Занзибар Джом Магуфулу - един от най-отявлените критици на мерките срещу COVID-19 и на самия вирус - е починал късно снощи в болница. Това съобщи вицепрезидентът Самия Хасан. Според нея причина за смъртта на Магуфули е сърдечен проблем, който 61-годишният президент е имал от над 10 години, но все пак има слухове, че се касае за усложнения след COVID-19.

Магуфули забрани в Танзазия и полуавтономния остров Занзибар да се говори и пише за пандемията. Той твърдеше, че тя не съществува, а дори и да я има е "безобиден вирус", който не излага на риск сънародниците му.

В африканската държава на практика нямаше никакви мерки, което я превърна в атрактивна дестинация в последната година. Хиляди българи посетиха остров Занзибар, където вече имаме цяла колония, а според главния държавен инспектор на България доц.Ангел Кунчев част от тях се върнали заразени.

Покойният президент отказваше да въведе мерки и посъветва сънародниците си да се лекуват с...молитви. Всички случаи на болни от коронавирус пък се приписваха за пневмония.

Танзанийският президент отсъстваше от публичното пространство от 27 февруари, когато трябваше да участва в среща на върха на африканските лидери. Още тогава тръгна слуха, че е болен от ковид, но от президентството нито потвърждаваха, нито отричаха.

Снощи Магуфули е починал в болница в столицата Дар ес Салаам. Според местната Конституция постът му ще се заема от вицепрезидента до края на петгодишния му мандат, който започна миналата година.

Припомняме, че и вицепрезидентът на полуавтономният остров Занзибар Малим Сейф Хамад почина от ковид през януари, а Световната здравна организация определя африканската държава като "бомба със закъснител". Танзания спря да изпраща данни на СЗО за болните от ковид още от май м.г.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки