Изложба разказва за някогашната казарма, „когато момчето става мъж"


Изложба разказва за някогашната казарма, „когато момчето става мъж"
17 Март 2021, Сряда


Тя представя вътрешноказармения всекидневен живот на някогашните войници - униформено облекло, лични вещи, снимки и документи

Автор: Десант

В навечерието на Националния ни празник – 3 март, в Изложбената зала на Исторически музей - Димитровград бе открита изложбата „Когато момчето става мъж…”. Казармата през „онези” 45 години".

Неин автор е д-р Илия Вълев, етнолог в Регионален исторически музей – Велико Търново. Тя е реализирана под егидата и с финансовата подкрепа на Министерството на отбраната на Република България и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.



Чрез преки спомени и разкази, чрез документи и научен анализ, с много фотографии и напълно автентични предмети от времето на социализма, изложбата излага някои любопитни исторически факти, свързани с българската армия през конкретния период, проследява обичаите и ритуалите, свързани с казармения преход и възмъжаването на момчетата, представя вътрешноказармения всекидневен живот на войниците.



Изложбата включва още сбирка от оригинални предмети от времето на социализма, между които: мъжка униформа от Начално военно обучение; абитуриентски мъжки костюм; униформено войнишко и матроско облекло, парадна униформа на срочнослужещ от Гранични войски; гвардейски калпак; военни емблеми и знаци на видовете и родовете войски; медали, предназначени за войнишкия състав; предмети от войнишкото снаряжение и предмети за различни служебни дейности; лични вещи и документи, проследяващи както отделни моменти от предказармените и следказармени традиции и ритуали, така и вътрешноказармения всекидневен живот.



Експозицията включва и забавно-развлекателна част за малките и по-големи посетители – игри, фотосесии и др.



Тя ще гостува в Димитровград до края на април.


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки