Готвят проект за реставрация и консервация на мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“


Готвят проект за реставрация и консервация на мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“
Снимка: Уикипедия
17 Март 2021, Сряда


Знаковият паметник на Илчов баир е в лошото техническо състояние, причинено от липсата на мониторинг и поддръжка от неговото създаване

Автор: Десант

Община Шумен кандидатства пред Министерството на културата за предоставяне на целева финансова подкрепа за консервация и реставрация на паметника „Създатели на българската държава”. Очакваната финансова подкрепа от културното ведомство е в размер на 128 000 лв.

В мотивите си към искането за финансиране общинската администрация посочва лошото техническо състояние на обекта, причинено от липсата на мониторинг и поддръжка от неговото създаване, както и невъзможността на общинската администрация да отдели такова значително количество средства за започване на мащабна инвестиционна инициатива.

От май 2020 г. мемориалният комплекс е със статут на недвижима културна ценност с „национално значение” с предписание да се извърши конструктивно обследване. Във основа на резултатите от него да се изготви проектна документация за извършване на обезопасителни и укрепителни дейности.

Още по-назад във времето също има регистрирани и множество нарушения в структурата на обекта и околната му среда, но така и не са били предприети мерки за отстраняването им. Това е довело до деградиране на материалната субстанция на културната ценност и значително влошаване на естетическите й качества.

След подробно проучване, огледи на място и консултация с НИНКН е взето решение за съставяне на двуфазна програма за изработване на идеен и технически проект.


Снимка: Пламен Михайлов/Община Шумен

Обект на настоящото искане за финансиране е подготовката на идейния проект, който предвижда интердисциплинарно експертно изследване на обекта, доклади и система от препоръки по всички части: конструкции; реставрация и технология; електричество; ВиК; благоустрояване; озеленяване; архитектурен проект за консервация и реставрация; цялостна реставрационна стратегия.

Идейният проект се отнася към най-стойностния елемент в целия комплекс – монументалната скулптура, на която ще бъде извършена подробна експертна оценка и ще бъде изготвена система от мерки.

В резултат на идейния проект ще бъде изготвено задание, което ще послужи за съставяне на техническия проект през следващата фаза на програмата. Монументът ще бъде конструктивно обследван по европейските стандарти за проектиране (ISO), на базата на което ще бъдат предписани дългосрочни мерки по опазване, както и регулярен експлоатационен мониторинг, който да осигури дългосрочна устойчивост на обекта.

Предвижда се изготвяне и на архитектурен проект, който да включва благоустрояване на подходите към паметника, Информационния център, заведението на т.нар. „чупката”, както и създаване на нови елементи за социализация и популяризиране на обекта.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Susan Benson
30.03.2021 14:05:06
0
0
Здравейте дами и господа, нуждаете ли се от финансова помощ? Аз съм Сюзън Бенсън. Аз съм заемодател, а също и финансов консултант.

Имате ли нужда от бизнес заем, личен заем, ипотечен заем или заем, за да завършите проекта си? ако отговорът ви е да, ще ви препоръчам да се свържете с моята фирма. Ние предоставяме всички видове заемни услуги, включително дългосрочни и краткосрочни заеми. За повече информация ни пишете по имейл: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) или изпратете ми съобщение директно на WhatsApp чрез: +447903159998 и получете отговор в един миг.

Ние сме всеобхватна компания за финансови услуги и се ангажираме да ви помогнем да постигнете всичките си стремежи. Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най-ефективния и бърз начин.

Ето няколко причини, поради които трябва да се свържете с нас за заем;
* Удобство - Можете да кандидатствате за заем по всяко време и навсякъде.
* Гъвкава сума - Вие решавате колко искате да заемете.
* Бързо директно финансиране - Получете кредита си в рамките на 24 часа след одобрението.
* Гъвкав лихвен процент - достъпен лихвен процент от 3%.
* Високи цени на одобрение
* Гъвкаво погасяване - получавате шанса да изберете дата на погасяване, седмично, месечно или годишно за период от 1-30 години.
* Лесно онлайн приложение.
* Персонализирани насоки и експертиза.
* Няма скрити такси

Не губете възможност поради липса на средства. Свържете се с моята компания сега, ние можем да ви помогнем с кредит, защото сме помогнали на много хора и организации, които са били изправени пред финансови затруднения по целия свят

За повече информация относно нашата оферта за заем, изпратете ни искането си за заем чрез този имейл адрес sunshinefinancialgroupinc@gmail.com или на WhatsApp чрез +447903159998

Посредниците / консултантите / брокерите са добре дошли да доведат своите клиенти и са 100% защитени. В пълна увереност ще работим заедно в полза на всички участващи страни.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки