Отложиха до 2024 г. ваденето на паспорт на сградите


Отложиха до 2024 г. ваденето на паспорт на сградите
Снимката е илюстративна
16 Март 2021, Вторник


Процесът ще бъде подпомогнат от държавата

Автор: Десант

Действието на наредбата за паспортизация на сградите у нас на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с която всички собственици на жилища, строени преди 2007 г. трябваше да платят стотици левове за техническа експертиза на сградите, се отлага за пети пореден път.

Това става факт след остра реакция в социалните мрежи и масово недоволство срещу нормативната промяна, която задължаваше всички собственици да извадят паспорти на сградите си до края на 2022 година. Засега петото поред отлагане е с две години – до края на 2024 г.

Въпросът притесни всички българи, след като зачестиха предупрежденията и напомнянията, че до 31 декември 2022 г. всяка сграда трябва да се снабди с технически паспорт –
документ, който подробно „сканира“ и описва конструкцията, изолацията, ВиК, електро- и отоплителните инсталации и т.н., и дава предписания, ако са открити дефекти и се налагат ремонти и подобрения (примерно заради протекъл таван, отрязани носещи колони, пукнатини и др.). Задължението произтича от регламент на ЕС, според който всички европейци трябва да обитават сигурни, енергийно ефективни и устойчиви на земетресения жилища, офиси и публични сгради.

Начинанието обаче е скъпо – фирмите, които се занимават с такива обследвания, взимат за труда си по 3-8 лв. на кв. метър, което прави средно по 400-500 лв. за нормално двустайно жилище. Отделно предписаните от специалистите ремонти могат да излязат много скъпо и хората се тревожат, че няма откъде да намерят парите
Най-лошото е, че за немалко кооперации документацията е изгубена и в тези случаи преди всичко останало трябва да се прави основно обследване на сградата, което само по себе си е огромен разход. Има и още един „невинен“ разход – съответната община ще събира „такса“ за разглеждане на документите и вписване на техническия паспорт в регистъра.

В последните седмици експерти, кметове, представители на ресорното строително министерство се надпреварват да разясняват какви ще са санкциите за неизрядните собственици. Първо, глобата за липса на паспорт след определения срок е 300 лв.
Отделно от глобата общината трябва служебно да възложи обследване на блока и да го плати, а после да си вземе парите от обитателите. Ако етажната собственост откаже или не може да плати, кметът търси услугите на частен съдебен изпълнител, който да намери начини да събере сумата. И още – след 31 декември 2022 г. няма да можете да продавате или отдавате под наем имота си, ако е в сграда без технически паспорт. Всички тези предупреждения се изсипаха напоследък и притесниха хората по малки и големи градове

В интерес на истината „задължителността“ на техническите паспорти беше въведена с наредба още през далечната 2006 г., като даваше краен срок за паспортизацията на всички видове сгради – държавни, общински и частни – до 2011 г.
За всички по-нови обекти – построени от 2007 г. насам, документът е задължителен и е неразделна част от процедурата по въвеждане в експлоатация. Санираните през последните години с европейски и български пари стари блокове също задължително се снабдяват със заветния паспорт.

Сроковете за старите сгради вече бяха премествани четири пъти – поради тотална липса на организация и готовност на всички видове собственици, а сега дойде поредно отлагане, като този път обяснението е и с пандемията от коронавирусната инфекция.

Процесът на паспортизация на многофамилните жилищни сгради и обществените ще бъде подпомогнат със средства от Държавния бюджет, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова във Враца.

„Гражданите да бъдат спокойни. Цените ще бъдат около 3-4 лв. за квадратен метър“, заяви министър Аврамова.

Като помощна мярка ще бъде създаден специален фонд, финансиран със средства от държавния бюджет, който да подпомогне процеса на паспортизация на сградите“, уточни Аврамова.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки