Четирима българи са заразени с ковид в Занзибар, проверяват ги за опасния нигерийски щам


Четирима българи са заразени с ковид в Занзибар, проверяват ги за опасния нигерийски щам
15 Март 2021, Понеделник


Последствията за организма от този щам са жестоки, казват спациалистите

Автор: Десант

Четирима българи са заразени с COVID-19 в Занзибар. Те са дали на летището положителни резултати за коронавирус, като са използвани бързи антигенни тестове, каза в „Тази сутрин“ по бТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Предстои да им бъдат направени РСR тестове. Ако излязат положителни, пробите ще бъдат секвенирани, за да се установи дали те са носители на нигерийския или южноафриканския варианти.

Кунчев уточни, че задължителната 10-дневна карантина е именно заради тези по-заразни и опасни варианти.

„Целта ни не е да намалим потока към Занзибар, а да сме сигурни, че няма да внесем вируси от тези щамове, тъй като това се случи в Белгия и в Испания. Само в един самолет хванахме четирима българи с вируса“, добави той.

„Идеята е да имаме 100% сигурност, че тези хора не са носители. Това може да стане на 3-4 ден, но е по-сигурно да стане след 6-7 ден“, коментира главният държавен здравен инспектор.

Той съобщи, че пробите на четиримата заразени от Танзания ще бъдат изследвани в Центъра за заразни и паразитни болести.

Според проф. Ива Христова нигерийският вариант е най-сериозният до момента.

„Този вариант е с допълнителни мутации, които предполагат по-тежко протичане заради по-дългото задържане на вируса в кръвта. Усложненията са повече и засяга по-младата възрастова група“, добави вирусологът от Центъра за заразни и паразитни болести.

На въпроса колко опасно е това, че ваксинацията спира заради политически и търговски неясноти, пък доц. Кунчев отговори, че политиците се опитвали да се възползват от случая, но имало нормален регулаторен механизъм.

„Налице е едно събитие, което се е случвало доста пъти. Почти нямаме година, в която да не сме спирали партида от някаква ваксина, когато възникнат съмнения. Това е нормален регулаторен механизъм“, добави той.

„Виждам каква вълна възникна в социалните мрежи от това, че временно е спряла ваксинацията. Представете си обаче какви ще са възмущенията, ако не реагираме! Сигурен съм, че няма да се намери връзка, тъй познавам добре състоянието на починалата жена от Стамболийски, която е била ваксинирана. Видях документацията, но чакаме допълните изследвания. До края на седмицата нещата ще се изяснят“, заяви доцентът.

„Официалният протокол от аутопсията показва, че не става въпрос за тромбози и тромбофлебити. Това, от което най-много се притеснявахме, не е налице при тази жена“, добави той.

„Ваксинираният човек може да пренася COVID-19, когато е в контакт с вирусоизлъчвател, но благодарение на имунизацията се намалява количеството вируси, които може да предава“, каза пък проф. Ива Христова.

"Все още не се чувства ефекта от ваксините, защото са малко имунизираните. Когато са поне 30-40 на сто ще започне да се усеща разликата, а ще ни гарантира, че няма да има епидемия при 70%. Дай Боже да ги стигнем. Ваксини ще има. Само за март ще получим 480 000 дози. Това е достатъчно. Ще рестартираме бързо процеса“, заяви Кунчев.

"Ваксината ще ни спаси. Ще имаме спокойно лято", каза още той.


В категории: Новини , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки