Прокуратурата започна проверка по жалба срещу ДПС в Ямбол


Прокуратурата започна проверка по жалба срещу ДПС в Ямбол
11 Март 2021, Четвъртък




Автор: Светлана Николова

Внесени в РИК-Ямбол от ДПС имена на членове на секционни комисии се дублират със списъците на други политически сили. Скандалът гръмна на 27 февруари, когато изтече последният срок за регистрация на хората, които са ангажирани в комисиите в Стралджа.

По указания на ЦИК политическите сили трябваше да подадат своите списъци в съответните общини, а те от своя страна да ги предоставят на Районните избирателни комисии.

Както вече Десант писа, от ДПС са прескочили общината и в последната секунда са внесли своя списък директно в РИК.

Оказва се обаче, че имената, подадени от ДПС, присъстват и в списъците на други политически партии и коалиции.


Янко Янков

Опитахме се да разберем кой е внесъл списъка на ДПС и откъде се е сдобил с имената. Упълномощено лице да представлява ДПС в Ямбол е Янко Янков. Той обаче преупълномощил други хора да се занимават с изборите и отрича да е внесъл списъка в РИК.

„Възложих проверка на хората, които аз съм упълномощил за Ямбол, за Стралджа и за други места да представляват ДПС. Лора Каламерова е човекът, който ни представлява в Ямбол, тя е в РИК, тя прави проверка на всичко, питайте нея“, каза пред наш репортер Янко Янков, официално упълномощен от Карадайъ да представлява ДПС в Сливен и Ямбол.


Лора Каламерова

„Няма какво да звъните на мене, има си говорител на РИК Ямбол. Ще питате човека, който е имал съответното пълномощно. Аз нямам такова. Николай Ганев се казва човекът“, отсече по телефона Лора Каламерова, която е член на РИК-Ямбол от квотата на ДПС.

Обърнахме се и към Николай Ганев с въпросите откъде се е сдобил със скандалния списък с лични данни на хора, които никога не са давали съгласие да участват като членове на секционни комисии от името на ДПС? Лично той ли е разговарял с хората в списъка или някой друг му го е дал?


Николай Ганев

Той обаче беше още по-лаконичен. „Ще ви отговоря, след като се произнесат компетентните органи“, каза Николай Ганев.

Оказа се, че по заплетения казус вече има образувано досъдебно производство от Районна прокуратура – Ямбол, по жалба на областния координатор на НФСБ за Ямбол Неда Карска. Наблюдаващ прокурор по делото пък е Неда Михалева.


Неда Карска

Какво ще решат магистратите – има ли злоупотреба с лични данни от страна на ДПС-Ямбол, предстои скоро да разберем.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки