Векторните ваксини са по-ефективни срещу коронавирус


Векторните ваксини са по-ефективни срещу коронавирус
10 Март 2021, Сряда


Това твърдят шведски учени от университета в град Умео

Автор: Десант

Шведски учени от университета в град Умео установиха, че „векторните ваксини“ като „Джонсън и Джонсън" и „Спутник-V" са по-ефективни от всяка друга ваксина срещу коронавирус. Освен това руската ваксина е най-ефективна.

Наскоро изследователи от университета в град Умео, заедно с изследователи от Германия и Холандия, публикуваха труд в научното списание PNAS, която показва, че някои ваксини навлизат в клетката по различен начин, отколкото се смяташе досега, което означава, че те могат да работят по-добре от други ваксини.

„По-рано се смяташе, че всички ваксини, в които аденовирусът се използва като носител, използват протеин S като „ключ“ за влизане в клетките. Но когато се опитахме да повторим това в лабораторията, не можахме да го докажем. След това започнахме да изучаваме друг протеин, така нареченият хексон, и видяхме, че точно този протеин действа като „ключ“ за клетката.

Тъй като аденовирусът съдържа само дванадесет S протеина, но цели 240 хексона, ясно е, че ваксините с хексонови протеини като „ключове“ са по-ефективни от ваксините, които използват протеин S. Все още не сме доказали това. Но вече е ясно, че ваксините с 240 ключа са по-ефективни от ваксините с 12 ключа“, обясни Никлас Арнберг, професор по вирусология в университета в Умео.

Изследователският екип на Никлас Арнберг използва новата, носител на Нобелова награда технология за редактиране на генома CRISPR-Cas9 в своите изследвания. Смята се, че откритието има значителни последици за борбата срещу бъдещите пандемии.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки