Валери Симеонов: Българската памет за невинните жертви на кървавия протурски атентат на гара Буново е жива


Валери Симеонов: Българската памет за невинните жертви на кървавия протурски атентат на гара Буново е жива
09 Март 2021, Вторник


Наш ежедневен дълг е да се борим срещу всякакви посегателства върху българската държава и българския дух, категоричен е лидерът на НФСБ

Автор: Десант

„На 9 март се навършват 36 години от най-кървавия атентат у нас, извършен при гара Буново от дейци на протурския тероризъм у нас.

През 1985 г. активисти на т.н. турско националноосвободително движение поставят бомбата  във вагон за майки с деца на влак № 326, който се движи от Бургас за София. Пъкленият план на тези изроди, решили да отнемат живот на майки и деца, е разчетен така, че бомбата да избухне при навлизането в тунела в района на гарата. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до много повече жертви. Заради маневра на гара Златица обаче влакът закъснява с 2 минути и взривът избухва в 21.31 ч., вече извън тунела.

Убити са 7 души, сред които и две деца. Шест часа жертвите и ранените се извозват до околните градове, десетки остават осакатени за цял живот.

След дълго разследване през 1988 г. атентаторите Емин Али, Аптула Чакър и Саафет Реджеб са заловени и осъдени на смърт.

Пет години по-късно Ахмед Доган ги направи герои като им вдигна паметник-чешма в село Трънак, станала известна като Кървавата чешма. ДПС - партията, чиито основи полагат точно тези хора, с т.н. турско националноосвободително движение, изгражда в село Търнак чешма-паметник на убийците! Не на жертвите от атентата! Българският народ не трябва да го забравя!“.

Това написа в свой пост във фейсбук лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Припомняме, че с намесата на НФСБ Кървавата чешма беше премахната през ноември 2009 г. от Милен Ненчев – директор на РДНСК-Бургас, който след това беше освободен от поста от правителството на Тройната коалиция.

Преди това, през 2007 г. по инициатива и със средства на Валери Симеонов и телевизия СКАТ, с помощта на синовете на Николай Хайтов и съдействието на Община Мирково в Буново бе издигнат паметник на невинните жертви от атентата.

„Всяка година на 9 март патриотите от НФСБ и наши съратници се прекланяме пред мемориала. Отбелязваме този ден и днес, независимо че пандемията ни попречи да го направим както в предишни години. Паметта на невинните жертви ни задължава да браним и защитаваме Родината си“, коментира Валери Симеонов. 

По думите му точно тази жестокост и наглост е родила съпротивителни сили на българския народ, от които ТВ СКАТ създаде първите патриотични партии.

„Наш ежедневен дълг е да се борим срещу всякакви посегателства върху българската държава и българския дух. И ще продължим работата си в тази посока. Затова не трябва да се допуска ДПС отново да стане фактор, от който да зависи българската политика“, категоричен беше лидерът на НФСБ.

ДПС разделя българския народ – противопоставя мюсюлмани на християни, турци на българи, защото това е „храната“, с която тя се поддържа, добави Валери Симеонов.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки