Направиха нова детайлна сертифицирана европейска туристическа карта на Странджа – местността Петрова нива


Направиха нова детайлна сертифицирана европейска туристическа карта на Странджа – местността Петрова нива
Снимка: Геопан
09 Март 2021, Вторник


Разработени са туристически маршрути, които ще стимулират бургаското население активно да преоткрие митичната планина

Автор: Десант

Две годишнини стават повод за създаване и издаване на сертифицирана европейска туристическа карта на Странджа – Петрова нива: 125 години от създаването на Тракийската организация в България, с чието начало е свързано Малко Търново и 10 години от основаването на Българската картографска асоциация (БКА) – национален представител в Международната картографска асоциация (ICA).

Само за десет години, българската картографска общност успя да преодолее негативите на прехода и зае достойно място в световната картография. Днес, председателят на БКА проф. Теменужка Бандрова е вицепрезидент на ICA, а страната ни е сред дейните членове на присъдружната на ООН авторитетна организация.

Международните успехи на БКА не отклоняват българските картографи от националните им задачи. В това ни уверява последната им инициатива – актуализация на съвременната туристическа карта на позабравената Странджа и изработка на детайлна карта на историческата местност Петрова нива – символ на борбите на тракийското население и на единството му с въжделенията на братята му от Мизия и Македония.

Новата карта на Странджа обхваща българската част от планината в М1:110 000 и детайлна карта в М 1:40 000 - 100 км² от територията й с историческата местност Петрова нива. В нея са представени: атрактивна част от Природния парк „Странджа” със защитените му територии, архитектурният резерват Бръшлян, обичаните от туристите селища и местности като Стоилово, Ковач, Качул, историческият център на някогашната Хасекия - с. Звездец и все по-търсеното Младежко.

Разработени са туристически маршрути, които ще стимулират бургаското население активно да преоткрива планината на своите деди.

Задачата, която си поставят българските картографи, е да покажат удивителното историческо и културно наследство на района и да улеснят пътищата до него за европейските (и не само) туристи.
Създаването на нова карта е продължение на проекта на община Малко Търново, Историческия музей „Проф. Александър Фол” и Международния търгорски и културен център – Геопан – „Картографският образ на Странджанския край през вековете” вече осъществен като експозиция на историческата местност „Петрова нива”.

Идеята да се създаде и издаде съвременен геопространствен инструмент за популяризиране на Странджа планина и нейното Черноморско крайбрежие като европейска дестинация въодушеви общинската администрация и местната културна общественост в Малко Търново.

Първите, които се притекоха в помощ на българските картографи от КартГео – Троян и Геопан – Бургас, бяха тракийци обединени в дейното малкотърновско дружество „Дико Джелебов”. Те поеха задачата да издирят и предоставят сведения и забележителни места, свързани със 125 годишнината от създаването на Тракийската организация в България и да подпомогнат финансово и организационно теренната работа в района.

Съвременната българска картография и тракийци обединиха своите сили за достойно представяне на значителна част от граничната територия на Обединена Европа – планините Странджа, Голям и Малък Дървент, Сакар и Източни Родопи - територия, в която забележителното сплитане на минало и съвремие ни прави по-богати.


В категории: Добри Вести , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки