Съмнения за злоупотреби с лични данни от страна на ДПС в Ямбол


Съмнения за злоупотреби с лични данни от страна на ДПС в Ямбол
08 Март 2021, Понеделник


Внесени в РИК-Ямбол от ДПС имена на членове на секционни комисии се дублират със списъците на други политически сили

Автор: Светлана Николова

Без да са давали съгласие да се ангажират с кампанията на Движението за права и свободи за парламентарните избори, редица граждани от община Стралджа се оказват набутани в списъците като членове на секционните избирателни комисии именно от квотата именно на ДПС.

Скандалът гръмна, след като Районната избирателна комисия е засякла дублиране на имена, предложени от други политически сили.

Един от потърпевшите е Стайко Димитров от Лозенец, член на секционната избирателна комисия в селото от квотата на Патриотична коалиция Воля и НФСБ.

При вписването на името му в РИК се оказало, че личните му данни вече са подадени в списък на ДПС.

Оказа се, че по време на консултациите за изборите в община Стралджа представителят на ДПС е отказал да подпише протокола от заседанието.

Политическите сили е трябвало в срок до 26 февруари да внесат предложенията си за членове и председатели на СИК. Всички спазили срока, без ДПС. Изненадващо, на 27 февруари от етническата партия са внесли въпросния списък директно в РИК, прескачайки община Стралджа.



„В последствие се оказва действително, че много от членовете в Стралджа се преповтарят с между ДПС и други политически партии. То не е единичен случай в изборния процес изобщо. Не знам как се получава така едни и същи лица да се назначават в секционните избирателна комисии от различни политически квоти“, каза Екатерина Янева, председател на Районната избирателна комисия в Ямбол.

„Не сме подали сигнал в прокуратурата, факт е, защото при нас не е настъпило съмнение, че се злоупотребява с лични данни“, коментира тя.



Сериозни съмнения за неправомерно боравене с личните данни на българските граждани от партийни централи, обаче има. Жалба за това внесе в прокуратурата областният координатор на НФСБ в Ямбол Неда Карска. 

„Това не е инцидент или индивидуален случай, тъй като колегите и от други партии в Елхово се оплакват, че имат подобно дублиране на имена. За мен е озадачаващо, че член на РИК е давал указания да се входират такива данни“, Неда Карска на излизане от прокуратурата.



Каква е реакцията на упълномощените от ДПС лица да отговарят за изборите в Ямбол, кой е внесъл в РИК съмнителните списъци и откъде се е добрал до личните данни на хората в тях, предстои да разберем.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки