Виртуална разходка в Къща музей „Баба Тонка“ в Русе направиха ученици от българското училище в Брюксел


Виртуална разходка в Къща музей „Баба Тонка“ в Русе направиха ученици от българското училище в Брюксел
Баба Тонка Обретенова, худ. Васил Горанов
01 Март 2021, Понеделник


Вижте какво предложи онлайн посещението

Автор: Десант

Виртуална разходка в Къща музей „Баба Тонка“ в Русе направиха ученици от българското училище в Брюксел. Поводът бе предстоящият Национален празник – 3 март.

Онлайн посещението бе реализирано в две части – за децата от 1-и до 4-и клас и за учениците от 5-и до 12-и клас.

Първата група бе водена от музейния педагог Виктория Друмева, а втората от Ренета Рошкева, уредник в отдел „История на България 15-19 в.“.


Снимка: РИМ-Русе

Възпитаниците на училище „Пейо Яворов“ в Брюксел се запознаха с личността на Баба Тонка, с членовете на фамилия Обретенови и техният принос в освободителното движение, с делото на Филип Тотю и Стефан Караджа, с ключови моменти от периода на Възраждането. Виртуалната разходка помогна на учениците и техните родители да се запознаят с артефактите в музея – лични вещи, оръжия, символи, макети, карти и схеми, визуализиращи процесите на национално съзряване.

Бяха показани места на памет – гимназия „Баба Тонка“, паметник, улица, пощенска картичка, надгробие в Пантеона на възрожденците.

Учениците отправяха своите въпроси в чата на онлайн платформата, където получаваха отговор своевременно. Също в чата екипът на музея получи и многобройни поздравления и благодарности за беседата, която даде възможност на българските ученици в Белгия и техните семейства да се пренесат, макар и виртуално, в русенския музей.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки