Ковач на бойно снаряжение и монетосекач станаха атракция в Акве калиде


Ковач на бойно снаряжение и монетосекач станаха атракция в Акве калиде
Снимки: Десант и Фейсбук/Туристически комплекс „Акве калиде“
26 Февруари 2021, Петък


От 26 до 28 февруари в туристическия комплекс се провежза Про-Лети Базар за хубави неща

Автор: Диана Славчева

Акве калиде е място, събрало в себе си хилядолетното минало на древни цивилизации и империи. Днес едноименният туристически център край Бургас оживява от сръчни занаятчии и търговци, които събира тук провеждащият се от 26 до 28 февруари Про-Лети Базар за хубави неща.

Заварваме майстор ковачът Емил Маринов от Шумен да изработва част от римски нагръдник, какъвто са носели някога първенците. На сергията му има и различни антични съдове, шлемове, наколенници... Той ги изработва с примитивни инструменти по съвсем автентичен начин, както да ги ковали преди векове.



Изделията на шуменския ковач са интерпретации и реплики на антично и средновековно снаряжение и аксесоари за дрехи, затова и основно поръчките му идват от въстановчици. Самият той от 20 години е член на дружество „Традиция".

До него е сергията на колоритния майстор монетосекач Петър Петров, по-известен като Петроний. Той изненада публиката в Акве калиде с отсичането на нещо много рядко срещано.

„За първи път се прави монетовиден медалион с образа на управителя на Тракия Пантолий и трите нимфи, чието светилище се е намирало в Акве калиде" - обяснява монетосекачът. 



Майстор Петроний изработва сувенирни точни копия на антични монети и пръстени печати от различни епохи, както и на пръстени и други интересни предмети от метал. Много от неговите реплики са притежание на музеи и колекционери у нас и в чужбина.

А в Акве калиде под вещите му указания всеки сам можеше да си отсече монета за спомен от интересния базар.

На него се предлагаха и наливни бири с аромат на ананас и цитруси, деликатно опушен портър с люта чушка, алкохолна напитка, разработена на основата на натурален екстракт от чай с планински билки и вода от Татрите, ароматни и дъхави вина. И разбира се, подбрани деликатесни мезета от ферма в родопското село Бачково: телешка и биволска луканка, суджук, ръчен дърпан кашкавал и др.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки