„Алеф” създаде богата библиография за спасителите на българските евреи


„Алеф” създаде богата библиография за спасителите на българските евреи
26 Февруари 2021, Петък


Посочени са повече от 75 публикации за българи, които са подали ръка на своите еврейски съграждани в дните на антисемитския терор

Автор: Десант

Верен на традицията да подпомага участниците в литературния конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена", Център „Алеф” обогати виртуалната си библиотека. В  едноименната категория на сайта http://alef-bg.org/ е публикувана богата библиография по темата на осмото издание на младежката надпревара „Ще ви разкажа за моя спасител”. 

Посочени са повече от 75 публикации за българи, които са подали ръка на своите еврейски съграждани в дните на антисемитския терор и действието на Закона за защита на нацията.

Освен 20-те достойни българи, провъзгласени от мемориала  Яд Вашем за „праведници на народите”, библиографията съдържа публикации, изваждащи от забрава други наши сънародници, за чиято доблест и жертвоготовност се знае малко.

Сред тях са и видни български политици, хора на изкуството, общественици, като Димитър Икономов от Дупница, Екатерина Каравелова, Атанас Буров и др.

До крайният срок за получаване на творбите за осмия литературен младежки конкурс остава малко повече от месец.  Публикуваната библиография е в помощ на младите автори, които могат да се запознаят с нови лица на спасението и да почерпят вдъхновение за своите разкази от житейските им истории.

Цялата библиографска информация е на разположение ТУК.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки