Министър Желязков: За първи път подвижен жп състав ще бъде финансиран с европейски средства


Министър Желязков: За първи път подвижен жп състав ще бъде финансиран с европейски средства
25 Февруари 2021, Четвъртък


Целта ни е да има подмяна на 50 % от подвижния състав в железниците до 2024 г., обяви министърът на транспорта

Автор: Десант

За първи път подвижен състав за БДЖ ще бъде финансиран с европейски средства чрез Механизма за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на онлайн дискусия на тема „Перспективите за развитие на железопътния транспорт в България“.

Събитието бе организирано съвместно с евродепутата Андрей Новаков, като участие взеха европейският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, генералният директор на НК „Железопътна инфраструктура“ Красимир Папукчийски, председателят на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД Григори Григоров и представители на Пътническия консултативен съвет.

„Със закупуването на нов подвижен състав целта е да има подмяна на 50 % от подвижния състав в железниците до 2024 г.“ обяви министър Желязков.

В рамките на дискусията Росен Желязков направи общ преглед на проектите, които са заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, които същевременно да покриват критериите и изискванията от ЕК за инвестиции в зеления и цифров преход. Той отбеляза още, че обектите са с висока степен на готовност, като целта е всички да бъдат завършени най-късно до 2026 г.

Желязков подчерта също, че с подбора на проектите се търси повишаване на безопасността и териториалната балансираност на растежа, тъй като повечето инвестиции са насочени към Северна България. С избора на проектите в Националния план за възстановяване и устойчивост се прави и комплексна свързаност на инвестициите, с тези по линия на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и Механизма за свързване на Европа.

Включените проекти в „Транспортна свързаност“ са за цифровизация в железопътния транспорт чрез модернизация на системите за безопасност и енергийната ефективност по жп направления от основната и широкообхватната TEN-T мрежа, преустройство и рехабилитация на гарови комплекси Мездра и Червен Бряг и изграждане на интермодален терминал – Горна Оряховица, модернизация на тягови подстанции и секционни постове по протежение на основната и широкообхватната TEN-T мрежа, с изграждане на система за телеуправление и телесигнализация SCADA, осигуряване на устойчива транспортна свързаност и услуга чрез закупуване на енергийно ефективен и комфортен подвижен жп състав и други.

„От месец март до месец май ще стартираме всички проекти в участъка от София до Септември, железопътен възел „Пловдив“, участъка Оризово-Михайлово, гара „Зимница“, сигнализацията и телекомуникацията в участъка Пловдив-Бургас, както и 27-те надлеза, които са свързани с безопасността на движение по скоростната линия в участъка Пловдив-Бургас“,  каза генералният директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ Красимир Папукчийски по време на дискусията.

2024 година ще имаме готова железопътна магистрала в участъка от сръбската граница до границата с Турция, както и в участъка Пловдив – Бургас, уточни още той. Акцентирахме върху подобряване на  баланса в направление железопътна инфраструктура в Северна – Южна България.

В последните 2 години се работи активно по отсечката Русе – Каспичан. До 2024 година трябва да бъде подновена 140 км железопътна линия с подсигурени европейски средства за подмяна на за подмяна на осигурителната техника и дигитализация.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки