За националния ни празник в „Етър"-а край Габрово ще покажат револвера от снимката на Райна Княгиня


За националния ни празник в „Етър"-а край Габрово ще покажат револвера от снимката на Райна Княгиня
25 Февруари 2021, Четвъртък


В рамките на инициативата „Така извоювахме свободата“ посетителите ще могат да видят само на 3 март и жезъла на граф Игнатиев

Автор: Десант

Само на 3 март в музей „Етър“ ще може да се види револверът от снимката на Райна Княгиня и жезълът на граф Игнатиев.В Саковата къща, където ще бъдат представени двете културни ценности, посетителите ще научат интересни факти за тях и собствениците им.

Кой запазва револверът от прочутата снимка на Райна Княгиня? Кога оръжието е предадено за съхранение в музейна институция?Защо му е на един дипломат жезъл и носил ли го е при подписването на договора от Сан Стефано?

Револверът на Райна Княгиня е предоставен на РЕМО „Етър“ от Исторически музей – Панагюрище, а жезълът на граф Игнатиев от Националния исторически музей в София.

От няколко години в етнографския музей на открито в Габрово стана традиция на Националния празник 3 март да се представя пред публиката ценни предмети, свързани с освободителната борба. Инициативата се провежда под мотото „Така извоювахме свободата“.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки