Министър Ангелов: На 1 март България ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини


Министър Ангелов: На 1 март България ще получи 52  800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини
25 Февруари 2021, Четвъртък


Изключително неприятно сме изненадани от поредната неспазена договорка от фирмата, която трябваше да достави оксфордската ваксина, каза здравният министър

Автор: Десант

През последните три дни имаме тенденция за увеличаване на случаите на новите заразени с COVID-19. Паралелно с това имам повече ваксинирани. През последното денонощие те са над 20 000. Ние се надбягваме с вируса и ще видим кой ще финишира първи. Това каза на брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Изключително неприятно сме изненадани от поредната неспазена договорка от фирмата, която трябваше да достави оксфордската ваксина, добави той.

„Астра Зенека“ няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 437 дози до края на февруари. През последните дни водим изключително сериозни разговори на различни нива с фирмата доставчик“, заяви министърът.

Вчера с изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52  800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини, уточни той.

„В рамките на два дни очакваме реакция и вземане на решение от бордове, европейски директори, които да вземат решение камионът за България да тръгне. Това е липса на оперативност“, коментира професорът.

„Намираме се в световна криза. Трябва да се вземат незабавно решения. Съобщихме на фирмата, че имаме готовност да изпратим самолет. Той стои и чака. Два дни чакахме ясни и точни отговори, но такива не получихме. На медиите бе изпратено писмо, в което се казва, че производството на ваксини било процес с висока техническа сложност", добави той.

„Нямаме нужда от учтивостта от страна на Астра Зенека, а от ваксини. Ако в техният корпоративен свят това е допустимо, на полето на медицината, на което воюваме има само черно и бяло. Хората са или здрави, или болни. Те са или живи, или умрели“, подчерта Ангелов.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки