Теодосий Икономов е автор на първата оригинална драматична творба във възрожденската ни литература


Теодосий Икономов е автор на първата оригинална драматична творба във възрожденската ни литература
Заглавната страница на „Ловчанският владика“
23 Февруари 2021, Вторник


Навършват се 150 години от смъртта на видния възрожденски деец, просветил и книжовник

Автор: Атанас Коев

На 26 февруари се навършват 150 години от смъртта на Теодосий Икономов – авторът на първата оригинална драматична творба в нашата литература.

Бъдещият просветител е роден в Свищов през 1836 г., като първоначално учи в родния си град, където завършва основно образование. След това момчето се отправя за Русия и се записва в Киевската гимназия.

Когато се дипломира, следва славянска филология първо в Киев, а след това в Прага. През 1862 г. завършва висшето си образование и са завръща в България.

Първоначално учителства в Свищов, а след това даскалува в Браила. В периода 1864-1871 г. Теодосий Икономов е учител в Болградската българска гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, като за две години – от 1867 до 1869 г., е и неин директор.

През 1868 г. започва да издава списание „Общ труд“. В него, като добре подготвен славист, той обнародва своите „Публични лекции, четени в салона на Болградското централно училище“, като по-интересните от тях са: „Епохата на Симеон Велики“, „Значението и важността на славянската катедра в Болград“ и „Значението на Кирило-Методиевото дело“.

Видният български творец и просветен деец в своята публицистика се изявява като апостол на славянската култура и борец срещу вредното влияние на елинизма у нас. В своите статии той пледира за духовна независимост на народа ни.

В списание „Общ труд“ отпечатва и направения от него превод на труда на В. Г. Белински „За възпитанието“-книжка 1 от 1868 г, приел се с голям интерес от педагогическото ни съсловие.

Теодосий Икономов е автор на няколко стихотворения с патриотична насоченост, както и на множество статии с историческа тематика. Същевремнно той публикува и редица учебно-образователни материали.

Широка известност и популярност придобива песента му „Гдей родът ми?“. Самата творба е превод от чешки на български език на песента „Слепият гуслар“, написана от видния чешки поет Й. К. Тил, която по-късно става чешки национален химн.

Тази преводна творба на Теодосий Икономов изпреварва сходните „Татковина“ на П. Р. Славейков и „Де е България“ на Иван Вазов. Алеко Константинов също се позовава на нея в произведението си „Бай Ганьо“.

Особенно популярна през Възраждането става комедията на Икономов „Ловчанският владика или беля на ловчанскиит сахатчия“, изградена от автора върху действителен случай. Тя е отпечатана през 1863 г. в разгара на борбата на българския народ за църковна независимост.

Това е първата оригинална драматична творба във възрожденската ни литература. В произведението сполучливо се осмиват корупцията и развратът на омразното на всички гръцко духовенство.

Видният възрожденец и книжовник умира на 26 февруари 1871 г. в Болград.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки