Хирурзи извършиха първата в България роботизирана операция за отстраняване на тумор на панкреаса


Хирурзи извършиха първата в България роботизирана операция за отстраняване на тумор на панкреаса
23 Февруари 2021, Вторник


Възстановяването и следоперативния процес за пациента преминават гладко и без проблеми

Автор: Десант

Екип на проф. Кирил Драганов, началник на Клиниката по Чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда извърши частично отстраняване на панкреаса с помощта на робота Да Винчи на 59-годишен пациент с невроендокринен тумор. Прецизната минимално инвазивна операция е първа по рода си в страната. Пациентът се възстановява бързо и е изписан без усложнения няколко дни след извършената интервенция. 

Важна част от медицинската грижа е диагностичното уточняване и предоперативната оценка, направени от екипа на д-р Петко Карагьозов, началник отделение по Интервенционална гастроентерология.

След извършената ендоскопска ехография с тънкоигленна биопсия под ехографски контрол се установява, че става въпрос за невроендокринен тумор, засягащ тялото на панкреаса, а не за карцином, каквото е било първоначалното предположение. Тази диагностична оценка позволява операцията да бъде извършена още по-минимално инвазивно - със съхраняване на далака, който обикновено се премахва при по-разширена хирургия.

Роботизираната интервенция с най-новото поколение на хирургичната система Да Винчи - моделът Xi, допринася за изключително прецизното и качествено изрязване на засегнатата от тумора част на панкреаса и запазване на всички здрави структури. Възстановяването и следоперативния процес за пациента преминават гладко и без проблеми. 

Невроендокринните тумори на панкреаса произхождат от ендокринните клетки на жлезата, съсредоточени в т.нар. островни клетки, затова се наричат още тумори на островните клетки. Те са по-редки от карцинома на панкреаса, който произхожда от екзокринните части на жлезата. Могат да не предизвикват симптоми или да предизвикат редица разнообразни оплаквания, според това дали са функционални и секретират хормони.

В повечето случаи навременното дефинитивно отстраняване на тези тумори е много важно, защото злокачествените образувания често дават метастази в черния дроб, което влошава прогнозата за пациента.

Разширението на роботизираната хирургия с Да Винчи в Болница Токуда с включването на коремна хирургия към специалностите, които я прилагат, стана факт в началото на 2019 г. Актуализирането с последната версия на напредналата технология в лечебното заведение в края на миналата година позволява все по-широкото ѝ приложение в това направление, което означава повече и по-добри възможности за лечение при редица хирургични състояния.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки