Пак са засечени пилета със салмонела, внос от Полша


Пак са засечени пилета със салмонела, внос от Полша
Снимката е илюстративна
22 Февруари 2021, Понеделник


Данните са изнесени в портала на европейската система за известяване за храни и фуражи (RASFF)

Автор: Дина Харизанова

Заразяване със салмонела е открито в замразени пилета, внос от Полша. Данните са изнесени в портала на европейската система за известяване за храни и фуражи (RASFF).

Въпросните пилета така и не са стигнали до магазините у нас. 

Това е поредният случай, в който полският внос на птиче месо се оказва компрометиран. Нееднократно Въпреки това, очевидно алъш-веришът на пилешко от Полша продължава да върви усилено. Голяма част от родните търговци продължават да внасят опасната мръвка по нелегални канали.

Освен цели пилета, се внася механично обезкостено месо, субпродукти - дробчета, воденички, както и различни разфасофки - бутчета, крила, филе. 

Полша държи едно от първите места в Европа по производство на пилешко месо и е е най-големият износител на разфасовани птичи продукти от домашни птици в ЕС. Птицевъдите там поддържат конкурентоспособни цена, което непрекъснато позволява повишаване обема на износа.

Цената на прясно закланите пилета в Полша е средно с 30% по-ниска от средната за ЕС и е една от най-ниските във всички държави по света.

Само за първото полугодие на миналата година инспекторите от Агенцията по храните бяха взели над 1400 проби от пилешко месо, внос от Полша, като в 26 от тях бе открита салмонела. 

От всички тези 26 проби със заразено месо, само 10 бяха от опасните видове салмонела, а останалите 16 са за щамове, които не са опасни за човешкото здраве. Въпреки това ветеринарните власти у нас  предприемат в тези случаи унищожаване на заразеното месо.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки