Докато тече пандемията, венчавките и кръщенетата в храмовете драстично намаляват, повече са опелата


Докато тече пандемията, венчавките и кръщенетата в храмовете драстично намаляват, повече са опелата
Снимката е илюстративна
22 Февруари 2021, Понеделник


Вижте подробностите

Автор: Десант

Драстично е намалял броят на църковните бракове по време на пандемията. Това заяви в ефира на Радио София протойерей Ангел Ангелов от столичния храм “Св. София”.

„Коренно се промени всичко в църквата. В момента нямаме нито толкова венчания, нито толкова кръщенета. За съжаление, имаме повече опела - това е по-страшното. Дай Боже, в най-скоро време да отмине тази трагедия, която ни сполетя, и да почувстваме онази свобода, която имахме преди една година”, коментира той.

В момента се извършват едва 15% от венчанията от времето преди пандемията. Много хора отлагат ритуала за времето след пандемията, посочва още отец Ангел Ангелов.

„Малцина са онези, които идват в храма единствено, за да бъдат в тайнството, без след това да я има частта с веселието”, коментира той.

Отделно от това всички гости са с маски, което също ограничава хората, както и изискванията за определен брой присъстващи заради необходимостта от минимално разстояние между всички.

В Православната църква венчавката е тайнство, което има определен ритуал и не може да бъде променяно заради пандемията, а и не се налага. Изискванията за встъпване в църковен брак са същите, каквито са били и преди пандемията - да бъдат кръстени младоженците и да имат свидетели (кумове), които също да бъдат православни християни.

Източник: БНР


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки