Заведенията в Бургас, които се откажат от пластмасата, ще се конкурират за "син етикет"


Заведенията в Бургас, които се откажат от пластмасата, ще се конкурират за "син етикет"
22 Февруари 2021, Понеделник


Идеята за опазване на природата е узряла. Това показва проверка, направена в морския град

Автор: Десант

Заведенията за бързо хранене и ресторантите в Бургас, които първи се откажат от пластмасата, ще бъдат стимулирани с бонуси. Те ще се конкурират за „син етикет“. Пред бТВ заместник-кметът по екология Весна Балтина заяви, че ще бъде разработена специална скала, по която те ще бъдат оценявани.

От 3 юли се очаква голяма част от пластмасовите продукти да бъдат забранени или силно ограничени. Тогава влиза в сила евродиректива, която ще намали ползването на такива изделия. Приборите за хранене, чиниите от пластмаса, сламките, бъркалките, кутиите за бърза храна и дори клечките за уши попадат в списъка за забрана.

Мислим освен тези осем вида пластмасови изделия за еднократна употреба, които ще бъдат забранени, да бъдат включени и допълнителни, които все още не е предвидено да бъдат ограничени, добави Балтина.

Ресторанти вече са готови да се разделят с тези изделия. Идеята за опазване на природата е узряла. Това показва проверка, направена в Бургас.

В едно от заведенията в града вече използват торбички от царевична суровина. Поставена във вода, тя се разпада до дни, разкри пред камерата собственичката му. Предлагаме отстъпка, ако всеки дойде със своя чаша, добави тя.

Макар да заменили пластмасовите торби с царевични, за някои опаковки пластмасата е незаменима като бутилките за минерална вода, които се оказват основен проблем.

За всички търговци обаче промените ще наложат поскъпване.

„Цената на една обикновена пластмасова чашка е 3 стотинки, а на картонените – 12-13. Това не е проблем за бизнеса, но когато законът влезе в сила, ще има недостиг на картонени консумативи, защото търсенето ще е много по-голямо, отколкото в момента“, коментира Станислав Иванов, който е управител на кафе – магазин.

Местната администрация търси различни стимули за бизнеса, като най-новият ще е син етикет, който ще се поставя на заведения, включили се в инициативата за намаляване на полимерните отпадъци. Бонус за заведенията ще бъде включването им в различни презентации, туристически маршрути и рекламни кампании на община.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки