Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ с реални шансове да е трета в парламентарната надпревара


Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ с реални шансове да е трета в парламентарната надпревара
16 Февруари 2021, Вторник


Изборите в условия на пандемия ще са трудни за всички, категорични са експертите от SocialMetrix. Важното е гражданите да упражнят правото си на глас, призовават те

Автор: Десант

Изненадата на тези избори – Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ, бързо набира съмишленици сред избирателите. Те я нареждат на трето място с 12, 3% в експресно телефонно проучване на политическите нагласи на SocialMetrix, проведено дни след оповестяване на новината. Така коалицията на Веселин Марешки и Валери Симеонов има шансове да стане най-големият патриотичен играч на сцената.

След отделянето на НФСБ от ОП и обявената от Веселин Марешки пълна мобилизация на патриотичния вот, двете формации дърпат избиратели с ясната си програма за безплатни лекарства за ученици до 18г. и пенсионери над 65г., за справедливи цени на горивата, както и със заявената категорична позиция за опазване на консервативните семейни ценности.

Към момента нито една партия, освен тази коалиция, не е обявила програмата си. Закъсняват много. Затова изпреварващият ход е печеливш.

Няма българско семейство, което да не отделя голям бюджет за лечение и лекарства за децата и пенсионерите. Така че е нормално тази идея на лидера на ВОЛЯ, възприета и от НФСБ, да се превърне във важен фактор за подкрепа на 4 април, смятат социолозите.

С 23,5 % ГЕРБ продължава да е първа сила като специалистите отчитат тенденция на увеличение на разликата й с БСП, която събира 18,7 на сто от вота на българите. Четвъртата позиция е за ДПС, чийто твърд електорат би й донесъл 9,1%, а след нея е „Има такъв народ“ с 6,7%.

Противоречивите послания на „Да, България“ за коалиция с БСП разколебават дори нейните твърди ядра и намаляват шансовете й да излъчи представителство в 45-ия парламент. Към момента хората на Христо Иванов имат подкрепа от 4,5%, които според експертите, бързо могат да се стопят под четирите процента, ако продължат да водят предимно негативна кампания и да имат разногласия за ориентацията им.

Предизборното образувание „Изправи се. Мутри вън“ остава под бариерата.

Избирателите не се припознават в заявената амбиция на Мая Манолова и колегите й от „Отровното трио“ да се представят като нови в политиката и като алтернатива. Останала сама в надпреварата, ВМРО е без големи шансове да е отново във властта. Партията на вицепремиера Каракачанов събира към момента 2,1% от гласовете на сънародниците.

Изборите в условия на пандемия ще са трудни за всички, категорични са експертите от SocialMetrix. Важното е гражданите да упражнят правото си на глас, призовават те.
В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки